Príslušné opatrenie ministerstva práce včera vyšlo v zbierke zákonov. K valorizácii dôjde takmer tri roky po tom, čo si zamestnanci polepšili naposledy. Čo sa zmení a ako?
Viac peňazí na obed! Maximálny príspevok, ktorý vám zamestnávateľ poskytuje, vzrastie na 3,30 eura a minimálny gastrolístok sa zvýši na 4,50 eura. „Zvýšené sumy stravného patria zamestnancovi od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom boli zverejnené,“ informuje Eva Rovenská z tlačového odboru ministerstva práce.
Stravné, ako aj príslušné nároky zamestnancov, sa naposledy zvýšili v roku 2019. K ďalšej valorizácii sa schyľovalo nasledujúci rok, ale už k nej nedošlo. Prišla pandémia koronavírusu a parlament rozhodol, že do roku 2021 sa nároky zmrazia. Teraz sa stravné rozmrazí na základe údajov o raste cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách v decembri minulého roka.
Vstupné údaje
Stravné sa v zásade valorizuje vždy, keď sa rast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň päť percent. Naposledy sa stravné zvýšilo na základe údajov za február 2019. Teraz sa vychádza z údajov za december 2021, keď boli ceny v reštauráciách o 17,5 % vyššie ako vo februári 2019.
Prichádza to neskoro
Jana Kyselová, senior manažérka Grant Thornton
- Miera navýšenia stravného síce zodpovedá navýšeniu cien stravovacích služieb, avšak prichádza neskoro. Keďže sa navýšenie uplatňuje na základe spätného rastu cien, bolo by spravodlivejšie prehodnocovať stravné na ročnej báze.
Gastrolístok alebo peniaze?
- od januára 2022 nezáleží na tom, či dostávate gastrolístky alebo finančný príspevok na stravovanie
- obe formy sú oslobodené od dane z príjmov do 55 % základného stravného
- kým dnes to predstavuje 2,81 €, po novom to bude 3,30 €