Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2022 06:05 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Vojna na Ukrajine: Ruské rakety zasiali vlakovú stanicu plnú civilistov, v Boroďanke je situácia oveľa strašnejšia než v Buči!

Z ukrajinských miest bolo cez humanitárne koridory počas štvrtka evakuovaných 4676 ľudí. Situácia v meste Boroďanka je podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ešte hrozivejšia než v Buči. V Mariupole zahynulo už 5000 civilistov, tvrdí to samozvaný nový primátor tohto mesta Kosťantyn Ivaščenko, ktorého podporuje Rusko. Všetko podstatné s vami opäť sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
35
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie vám sprostredkujeme opäť ráno o siedmej hodine.

01:53 Americké ministerstvo obrany sa domnieva, že Rusko pri piatkovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk použilo balistickú raketu krátkeho doletu. Informuje o tom agentúra Reuters.

22:44 Vojna na Ukrajine a ruská agresia je taká vážna vec, že „je úplne namieste hovoriť o novej kapitole našej zahraničnej politiky“, myslí si Ivan Korčok. Dodal, že sa u nás vyčíril aj domáci politický priestor. „Dnes je jasné, kto kde stojí, a časť opozície sa definitívne uchádza o priestor, o ktorom sme si mysleli, že patrí len extrémistom,“ napísal minister zahraničných vecí.

„Smeruje do neho Smer a nemá žiadne zábrany. Slovensko mu je ukradnuté a chce ho dostať von z Aliancie. To čo hovoria, sa nedá vnímať nijako inak,“ napísal Korčok.

22:18 Americké ministerstvo obrany zavrhlo akékoľvek plány poskytnúť Ukrajine stíhacie lietadlá MiG-29, povedal jeho hovorca John Kirby. Išlo by podľa neho o "vysoko riskantný krok", ktorý by zároveň výrazne nezlepšil kapacitu ukrajinského letectva. 

Poľsko v utorok oznámilo, že je ochotné všetky svoje lietadlá MiG-29 dodať na americkú základňu v Nemecku, načo by bola odovzdaná ukrajinskej armáde. USA však návrh zjavne zaskočil a Pentagon ho odmietol s tým, že vzbudzuje značné obavy celej Severoatlantickej aliancie. Kirby uviedol, že šéf Pentagonu Lloyd Austin dnes hovoril so svojím poľským náprotivkom Mariuszom Blaszczakom a povedal mu, aký názor majú Spojené štáty na vec. Poďakoval mu za ochotu, ktorú Poľsko prejavilo. Povedal tiež, že Spojené štáty hľadajú nové možnosti, ako poskytnúť ukrajinskej armáde bojujúcej proti ruskej invázii ďalšiu techniku, ako sú systémy protileteckej obrany.

22:10 Ukrajina patrí do Európskej únie. Počas piatkového stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve to vyhlásil predseda vlády SR Eduard Heger. TASR o tom informovala na základe videozáznamu, ktorý zverejnila kancelária ukrajinského prezidenta. Viac čítajte tu.

22:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok poďakoval Slovensku za podporu v čase, keď jeho krajina čelí ruskej agresii. Krátke video Zelenského hovoriaceho po anglicky zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti Facebook premiér Eduard Heger, ktorý s ukrajinským prezidentom rokoval v Kyjeve.

22:02 V poradí piaty balík protiruských sankcií Európskej únie vstúpil v piatok do platnosti. Reštriktívne opatrenia začali platiť hneď, ako boli zverejnené Úradnom vestníku EÚ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Brusel okrem uhlia zakázal aj dovoz dreva, chemikálií a ďalšieho tovaru, čo podľa odhadov zníži celkový dovoz z Ruska o desať percent, komentuje Reuters.

21:52 Ruská polícia v piatok zadržala podozrivého muža po štvrtkovom útoku farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na ruské médiá. Viac čítajte tu.

21:51 Fínsko vráti Rusku niektoré umelecké diela, ktoré cez víkend zadržali fínske colné úrady. V piatok o tom informovalo fínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

21:10 Predseda vlády SR Eduard Heger sa v piatok v Kyjeve stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. Heger o tom informoval prostredníctvom sociálnych sietí. Viac čítajte tu.

Otvoriť galériu

21:06 Slovenský premiér Eduard Heger sa na návšteve Ukrajiny stretol v Kyjeve s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Viac čítajte tu.

Otvoriť galériu
zelenskyj
Zdroj: mač, tta I  Foto: anc, tasr, mosr

20:51 Ukrajinskí vyšetrovatelia začali v piatok s exhumáciou tiel z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča, čím odštartovali vyšetrovanie údajných vojnových zločinov ruských okupačných jednotiek, ktoré sa nedávno stiahli z tejto oblasti neďaleko Kyjeva. Podľa ukrajinských úradov bolo v hrobe celkovo uložených približne 67 tiel. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

20:42 Európska únia zaradila na sankčný zoznam dve dcéry ruského prezidenta Vladimíra Putina aj niekoľko oligarchov blízkych Kremľa. Figuruje medzi nimi napríklad Oleg Deripaska, ktorý má podiely vo veľkých energetických či stavebných firmách vrátane spoločnosti Strabag, ktorá sa podieľa na stavbe nového úseku pražského metra. Zmrazenie majetku aj zákaz ciest do EÚ sa týka aj stavebného magnáta Arkadija Rotenberga či šéfa najväčšej ruskej banky Sberbank Germana Grefa. Mená EÚ zverejnila vo svojom oficiálnom vestníku.

Celkom sa zoznam potrestaných rozšíri o 217 ľudí, z ktorých 179 tvoria zástupcovia samozvaných vlád a parlamentov separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Na sankčnú listinu pribudne aj 18 firiem či inštitúcií spojených s ruskou inváziou na Ukrajinu.

20:27 Rakúsky kancelár Karl Nehammer odcestoval v piatok na jednodňovú návštevu Ukrajiny, v rámci ktorej sa v sobotu ráno v Kyjeve stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním s na úrad spolkového kancelára.

19:50 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na návšteve v Kyjeve podporila Ukrajinu v jej snahe stať sa členom Európskej únie, napísala dnes agentúra Reuters. Viac čítajte tu.

Otvoriť galériu

19:45 V juhoukrajinskom meste Odesa a okolitej oblasti zavádzajú od soboty zákaz vychádzania pre hrozbu "raketového útoku" zo strany Ruska. K takémuto kroku pristúpili tamojšie úrady po ruskom raketovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom zahynulo údajne 50 ľudí vrátane piatich detí. Informuje o tom agentúra AFP. Viac čítajte tu.

19:40 Ministri zahraničných vecí EÚ nebudú na svojom pondelňajšom stretnutí v Luxemburgu diskutovať o možnom embargu na dovoz ropy z Ruska. Uviedol to v piatok pre agentúru Reuters vysoko postavený európsky diplomat, ktorý sa podieľa na príprave schôdzky. Viac čítajte tu.

19:23 Ruské ministerstvo spravodlivosti zatvára pobočky a zastúpenia 15 zahraničných mimovládnych organizácií, vrátane Amnesty International, Nadácie Carnegie a Human Rights Watch. Uviedla to dnes agentúra Interfax. Amnesty International naposledy rozhnevala ruských zákonodarcov upozornením na vojnové zločiny, páchané ruskými vojakmi na Ukrajine. Vyškrtnutie z registra pobočiek a zastúpenie medzinárodných organizácií a zahraničných mimovládnych spolkov ministerstvo odôvodnilo "porušovaním existujúcich zákonov".

19:18 Rusko namietalo u tureckých úradov proti predaju vojenských bezpilotných lietadiel Bayraktar TB2 Ukrajine. Turecká vláda však poukázala na to, že drony na Ukrajinu nedodal turecký štát, ale súkromná spoločnosť. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

19:13 Ukrajinská ombudsmanka tvrdí, že do Ruska násilne vzali 121-tisíc ukrajinských detí. Ľudmyla Denisová dodala, že od začiatku ruskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 169 detí. Informovala Televízia Markíza.

19:02 Ruskí vojaci zabili v ukrajinskom meste Makariv 132 civilistov. Starosta mesta Vadym Tokar uviedol, že zároveň zničili asi 40 percent mesta. Pred inváziou v Makarive žilo 10-tisíc ľudí.

 

 

18:57 Lotyšský parlament prijal zákon, ktorý z 9. mája oficiálne urobil deň pamiatky obetí vojny na Ukrajine. Zákon zakazuje v tento smútočný deň organizovať hromadné zábavy a sviatočné akcie, resp. miestne úrady a samosprávy ich nesmú povoliť či musia zrušiť už vydané povolenia, uviedol server Delfi. Kremeľ označil lotyšské rozhodnutie za hanebné.

V Rusku sa 9. máj tradične oslavuje ako Deň víťazstva sovietskej armády nad nacizmom, s tradičnou prehliadkou na Červenom námestí, predvádzajúci silu ruských zbraní. Pre mnoho Rusov ide o najväčší sviatok roka, pre ďalších možno po Novom roku. Rusi si pripomínajú porážku nacistického Nemecka o deň neskôr ako Európa, pretože vzhľadom na časový posun bola nemecká kapitulácia v Berlíne podpísaná už po moskovskej polnoci, teda 9. mája. V Lotyšsku žije početná ruská menšina, ktorá Deň víťazstva oslavovala, a to aj v Rige, avšak ešte pred pandémiou covidu-19.

18:49  Britská vláda pošle Ukrajine ďalšie "prvotriedne" vojenské vybavenie vrátane protilietadlových a protitankových rakiet, oznámil v piatok premiér Boris Johnson. Zároveň odsúdil "bezohľadný útok" na železničnú stanicu v meste Kramatorsk, z ktorého Kyjev obvinil Rusko. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Súčasťou zásielky, ktorá má hodnotu 100 miliónov libier (takmer 120 miliónov eur), sú aj protilietadlové rakety typu Starstreak a 800 protitankových striel, priblížil Johnson v Londýne, stojac po boku nemeckého kancelára Olafa Scholza.

18:48 Telekomunikační operátori so sídlom v EÚ a na Ukrajine v piatok v rámci online podujatia podpísali spoločné vyhlásenie o koordinovanom úsilí zabezpečiť a stabilizovať cenovo dostupný alebo bezplatný roaming a medzinárodné volania medzi EÚ a Ukrajinou. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na správu Európskej komisie (EK).

18:46 Predpokladané straty na ruskej strane od vypuknutia invázie na Ukrajine. Rusko malo prísť o 19-tisíc vojakov, 150 lietadiel, 135 helikoptér, 700 tankov.

 

18:39 Japonská spoločnosť Mitsubishi stopla výrobu v závode v Rusku.

18:35 Americký prezident Joe Biden poďakoval v piatok slovenskej vláde za to, že Ukrajine darovala systém protivzdušnej obrany S-300. Viac čítajte tu.

18:14 Fínsko v piatok oznámilo, že pre vojnu na Ukrajine vyhostí dvoch ruských diplomatov. Kancelária fínskej premiérky Sanny Marinovej uviedla, že vyhostenie korešponduje s obdobnými krokmi, aké už prijali iné členské štáty EÚ. "Okrem toho bolo zrušené predĺženie víz pre jedného zo zamestnancov ruského veľvyslanectva," dodala kancelária vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AFP.

18:12 Smrť civilistov v ukrajinskom meste Buča ukázala krutú tvár armády ruského prezidenta Vladimira Putina. V piatok to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá spoločne so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom a slovenským premiérom Eduardom Hegerom navštívila mesto ležiace na predmestí Kyjeva. TASR o tom informovala na základe informácií agentúr DPA a Reuters. Viac čítajte tu.

17:55 Britská vláda dnes obhajovala svoju politiku prijímania ukrajinských utečencov po tom, čo pripustila svoje "frustrujúce oneskorenie". Do Spojeného kráľovstva totiž zatiaľ dorazilo len 12-tisíc utečencov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine, napísala agentúra AP.

17:39 Tisíce demonštrantov mávajúcich ukrajinskými vlajkami a skandujúcich na podporu Ukrajine pochodovali v piatok hlavným mestom Albánska. Západní diplomati a starosta mesta sa pripojili k ukrajinskému veľvyslancovi v sprievode, ktorý smeroval z tiranského Skanderbegovho námestia k ukrajinskému veľvyslanectvu.

17:35 České ministerstvo zahraničných vecí v piatok prirovnalo počínanie Ruska na okupovanej Ukrajine k správaniu sa teroristických organizácií. Informuje o tom spravodajský webový portál Novinky.cz.

"Rusko už nezakrýva, že zámerne vraždí civilné obyvateľstvo. Jeho správanie sa nijako nelíši od teroristických organizácií. Za svoje konanie ponesie následky," uviedol rezort diplomacie na svojom twitterovom účte v češtine aj ruštine.

17:24 Británia pošle na Ukrajinu ďalšie vojenské vybavenie za 100 miliónov libier (takmer 120 miliónov eur), a to vrátane protileteckých a protitankových zbraní. Po rokovaní s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom to dnes povedal premiér Boris Johnson. Šéf britskej vlády tiež odsúdil dnešný ruský útok na stanicu vo východoukrajinskom Kramatorsku. To, že útok mieril na bezbranných utečencov, podľa neho ukazuje, do akých hlbín kedysi vyzdvihovaná ruská armáda klesla.

17:14 Najmenej 700 ľudí zomrelo kvôli ruskému ostreľovaniu od začiatku vojny v Černihive. Oznámil to dnes starosta tohto severoukrajinského mesta, podľa ktorého sú medzi obeťami civilisti aj vojaci. Podľa bilancie OSN od začiatku ruskej invázie na Ukrajine zomrelo k dnešnému ranu 1611 civilistov, z toho 131 detí. Ukrajinská generálna prokuratúra tiež ráno oznámila, že v krajine v dôsledku ruskej agresie zomrelo 167 detí.

17:09 Delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je aj slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, navštívila v piatok popoludní mesto Buča, kde boli objavené desiatky tiel civilistov. Premiér Heger v tejto súvislosti víta iniciatívu predsedníčky EK, ktorá chce vytvoriť európske vyšetrovacie tímy. TASR o tom informovala na základe jeho príspevku na sociálnej sieti.

16:59 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa 30. a 31. mája zídu na mimoriadnom summite, čaká ich debata o vojne na Ukrajine a energetickej situácii bloku. Na twitteri to dnes oznámil predseda Európskej rady Charles Michel. "Ako bolo prerokované vo Versailles a na poslednom zasadnutí Európskej rady, v dňoch 30. a 31. mája sa uskutoční zvláštne zasadnutie Európskej rady. Na programe rokovania budú najmä obrana, energetika a Ukrajina," napísal Michel.

16:51 Slovenský premiér Eduard Heger v piatok navštívil ukrajinské mesto Buča v Kyjevskej oblasti, v ktorom sa po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek - podľa správ ukrajinských činiteľov - našli telá približne 340 civilistov.

Premiér Heger navštívil Buču.
Zdroj: Facebook/ Eduard Heger - predseda vlády SR

16:44 Rast inflácie na Ukrajine sa v marci 2022 zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za vyše štyri roky. Vysoko tiež prekročil strednodobý cieľ centrálnej banky v Kyjeve na úrovni 5 %. TASR o tom informuje na základe najnovších štatistických údajov z Ukrajiny.

16:37 Rusko zaradilo na svoj zoznam "nežiaducich" organizácií renomovaný politologický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne. Podľa ruskej generálnej prokuratúry jeho činnosť predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Ruska, informovala agentúra AFP.

16:33 Moskva sa rozhodla vyhostiť 45 poľských diplomatov, oznámilo v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Viac čítajte TU.

16:31 Embargo na dovoz ruského uhlia do Európskej únie začne platiť v auguste. Pre spravodajský web CNN to v piatok povedal nemenovaný európsky predstaviteľ. Zdroj z prostredia EÚ uviedol, že zákaz nebude okamžitý, ale skôr postupný. Podľa zdroja bude „štvormesačné obdobie ukončenia prevádzky“. EÚ ročne dováža z Ruska uhlie v hodnote štyri miliardy eur.

16:28 Rusi utrácajú za potraviny 40 percent svojho disponibilného príjmu, čo je dvakrát viac ako pred inváziou na Ukrajinu. S odvolaním sa na šéfa ruskej styčnej kancelárie Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o tom informovala agentúra Reuters. Podľa údajov ruskej vlády k 1. aprílu medziročná inflácia potravín vplyvom západných sankcií 18,75 percenta.

16:19 Počet obetí ruského raketového útoku na vlakovú stanicu v Kramatorsku vzrástol. Viac čítajte TU.

16:12 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktuálnu mapu k dianiu na Ukrajine.

 

16:09 Rusko a Ukrajina sú ochotné pokračovať v rokovaniach v Turecku aj napriek udalostiam z ukrajinského mesta Buča, kde sa našli desiatky tiel civilistov, ktorých mali zavraždiť ruské okupačné sily. V piatok to oznámil nemenovaný turecký predstaviteľ, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

Turecký predstaviteľ však uviedol, že obe strany sú ďaleko od toho, "aby sa zhodli na spoločnom texte". Podľa neho existujú nevyriešené otázky vrátane štatútu Donbasu a Krymu a bezpečnostných garancií. Termín ďalšieho kola rokovaní zatiaľ nie je stanovený, dodal.

16:05 Čierna Hora schválila sankcie proti Rusku. Oznámil to poverený premiér Dritan Abazović. Rusko pritom patrí medzi najväčších zahraničných investorov v tomto malom balkánskom štáte a mnoho Rusov vlastní v krajine nehnuteľnosti či luxusné lode, uviedla agentúra Reuters. Čierna Hora oznámila, že sa pridá k sankciám zavedeným Európskou úniou, už na začiatku marca. Proti opatreniam bola ale časť politickej scény, ktorá chce udržiavať dobré vzťahy s Ruskom a Srbskom.

16:01 Európska únia (EÚ) spustila platformu pre krajiny bloku, aby mohli spoločne nakupovať plyn a skvapalnený zemný plyn (LNG). Cieľom je znížiť závislosť bloku od dodávok energií z Ruska a vybudovať nárazník proti šokom pri zásobovaní.

16:01 V Nemecku od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine zaregistrovali už viac ako 320.000 ukrajinských utečencov, informovalo v piatok ministerstvo vnútra v Berlíne. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

15:58 Rusko v piatok za nežiaduce osoby označilo dvoch pracovníkov bulharského veľvyslanectva v Moskve v odvete za marcové vyhostenie dvoch ruských diplomatov z Bulharska, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničia podľa agentúry TASS. Sofia tiež 1. apríla oznámila vyhostenie hlavného tajomníka ruskej ambasády, ktorého podozrieva zo zapojenia do špionáže.

15:57 Fínsko kvôli ruskej invázii na Ukrajinu vyhostilo dvoch ruských diplomatov a ďalšiemu nepredĺži víza. Oznámila to dnes podľa agentúry Reuters fínska vláda krátko potom, čo v tamojšom parlamente prostredníctvom videokonferencie prehovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:57 Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová očakáva na Ukrajine „dlhú a krutú“ vojnu. Šéfka rezortu obrany uviedla, že zabíjanie a mučenie civilistov v meste Buča bolo „špičkou ľadovca“, pokiaľ ide o krutosti spáchané ruskými ozbrojenými silami od ich vpádu na Ukrajinu. Dôkazy o násilnostiach voči civilistom sa objavili po tom, ako sa ruská armáda z mesta neďaleko Kyjiva stiahla.

15:56 V ukrajinskom meste Černihiv zahynulo od začiatku vojny približne 700 ľudí, uviedol v piatok miestny starosta Vladyslav Atrošenko s tým, že bilancia zahŕňa civilistov i vojakov. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ukrajinské médiá.

15:55 Nemecká vláda v piatok predstavila balík pôžičiek a inej finančnej pomoci spoločnostiam, ktoré tvrdo zasiahla vojna na Ukrajine a sankcie voči Rusku.

15:33 Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski v piatok dôrazne kritizoval svojho dlhoročného spojenca a priateľa, maďarského premiéra Viktora Orbána. Ďalšia spolupráca medzi nimi podľa Kaczynského nie je možná, ak sa nezmení Orbánov postoj k ruskej agresii voči Ukrajine.

15:15 Počet obetí piatkového raketového útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk stúpol na 39. Uviedol to guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Pôvodne ukrajinskí predstavitelia uviedli, že rakety zabili približne 30 ľudí. Odhady počtu zranených sa pohybujú od 87 do 300. Starosta mesta Kramatorsk Oleksandr Hončarenko pre ukrajinskú televíziu povedal, že zraneným pomáha 30 až 40 chirurgov a nemocnice nezvládajú prijímať pacientov.

15:03 Zákazu dovozu uhlia z Ruskej federácie, ktorý schválila Európska únia (EÚ), povedie ku krátkodobému zvýšeniu cien, kým budú dostupné alternatívne dodávky na stabilizáciu nákladov. Uviedla to piatok asociácia nemeckých dovozcov uhlia VDKi.

14:59 Nemecká vládna koalícia sa dohodla na balíku finančnej pomoci, ktorý má pomôcť firmám v najväčšej európskej ekonomike prekonať dôsledky vojny na Ukrajine a sankcií proti Rusku.

14:42 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že jej novej pracovnej skupine pre "zmrazenie a konfiškáciu" sa doteraz podarilo zmraziť aktíva ruských a bieloruských oligarchov a subjektov na území EÚ v hodnote takmer 30 miliárd eur. Informuje o tom spravodajca TASR.

14:37 Ruskí vojaci sa stiahli zo Sumskej oblasti. Na severe Ukrajiny sa tak momentálne nenachádzajú žiadne jednotky ruských okupantov. Tamojší guvernér Dmytro Žyvyckyj na Facebooku uviedol, že stále počuť výbuchy, keďže pracovníci záchrannej služby likvidujú muníciu, ktorú tam zanechala ruská armáda. Dodal, že oblasť stále nie je bezpečná.

13:36 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie Európskej únie (EÚ) Josep Borrell na rokovanie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjive prišli s návrhmi na obchodnú a humanitárnu pomoc. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to v piatok napísal slovenský premiér Eduard Heger, ktorý do ukrajinského hlavného mesta pricestoval spoločne s Von der Leyenovou a Borrellom.

14:35 Raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk je úmyselným útokom na civilistov. Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

14:22 Čierna Hora prijala súbor reštriktívnych opatrení voči Rusku, ktoré vedie vojnu na Ukrajine, oznámil v piatok na sociálnej sieti Twitter čiernohorský vicepremiér Dritan Abazovič. Informovala o tom agentúra DPA.

13:59 Ruské ministerstvo obrany poprelo zodpovednosť za piatkový útok na železničnú stanicu vo východoukrajinskom Kramatorsku. Na Facebooku pritom argumentuje tým, že „taktické rakety Točka-U, ktorých úlomky sa našli v blízkosti kramatorskej stanice“ a údajne „boli zverejnené svedkami, používa iba ukrajinská armáda“. Pravdivosť vyhlásenia ruského ministerstva obrany nebolo možné overiť.

13:45 Japonsko rozšíri svoje sankcie proti Rusku. Ako uvádza spravodajský web CNN s odvolaním sa na japonského premiéra Fumia Kišidu, Tokio zakáže dovoz ruského uhlia a vodky, a taktiež zmrazí aktíva veľkých bánk ako Alfa-Bank a Sberbank.

13:33 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine sa môže v skončiť v dohľadnej budúcnosti, keďže sa darí plniť jej stanovené ciele a ruskí vojaci i vyjednávači si plnia svoju prácu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

13:28 Diplomatické zastúpenie Európskej únie v Kyjeve v piatok znovu otvoria, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas cesty vlakom do ukrajinského hlavného mesta. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

13:27 Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov.

13:17 Predseda ruskej metalurgickej spoločnosti Rusal vyzval na nestranné vyšetrenie vrážd civilistov v Buči neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjiv. Informuje o tom spravodajský web CNN.

13:05 Členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) sú pripravené Ukrajinu v boji proti Rusku zásobovať zbraňami celé roky, potvrdil v piatok v rozhovore pre britskú rozhlasovú stanicu BBC 4 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra DPA.

13:05 Desať humanitárnych koridorov bude na piatok zriadených na evakuáciu civilného obyvateľstva z niektorých ukrajinských miest, kde prebiehajú ťažké boje, oznámila ukrajinská vláda. Informovala o tom agentúra DPA.

12:59 Rusko poprelo zodpovednosť za raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk, pri ktorom v piatok zahynulo vyše 30 ľudí a viac ako 100 ich utrpelo zranenia. TASR správu prevzala od spravodajskej stanice Sky News.

12:38 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok obvinil Rusko z "hrozného" raketového útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Michel uviedol, že Moskva takto odrezala civilistom únikovú cestu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

12:38 Ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov by sa mali postaviť pred súd za vojnové zločiny, myslí si nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Uvádza to TASR na základe piatkových informácií portálu britskej spravodajskej televízie Sky News, ktorá sa odvoláva na nemecký magazín Der Spiegel.

12:29 Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 už má byť v našej susednej, vojnou sužovanej krajine.

12:20 Lotyšsko zaradilo na zoznam nežiaducich osôb 15 občanov Ruska a Bieloruska, pretože ich aktivity predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Lotyšská bezpečnostná služba uviedla, že zoznam deviatich Rusov a šiestich Bielorusov odovzdala ministerke vnútra Mariji Golubevovej. Sú na ňom osoby, ktoré „mohli byť zapojené v získavaní spravodajských informácií alebo poskytovaní podpory záujmom ruskej zahraničnej politiky“, vysvetlila.

11:56 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že v piatok by malo byť otvorených desať humanitárnych koridorov v troch oblastiach. Vo východnej Doneckej oblasti by mal byť koridor prístupný z Mariupoľa do Zaporižžia pre ľudí s možnosťou osobnej dopravy. V Zaporižžskej oblasti by sa mali koridory otvoriť z Berďansku, Tokmaku, Melitopoľa a Enerhodaru. V Luhanskej oblasti by koridory mali smerovať z miest Sjevjerodoneck, Lysyčansk, Popasna, Hirske a Rubižne do Bachmutu. Informuje o tom televízia CNN.

11:45 Na Ukrajine je v márniciach a chladiarenských železničných vozňoch uložených približne 7000 nevyzdvihnutých tiel mŕtvych ruských vojakov. S odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinského prezidentského poradcu Oleksija Arestovyča o tom v piatok informovala spravodajská stanica Sky News.

11:40 Európska únia v piatok prijala piaty balík sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Na jeho základe od augusta úplne zakáže dovoz ruského uhlia, ktoré pre režim prezidenta Vladimira Putina predstavuje príjem štyroch miliárd eur (98 miliárd korún) ročne. Na sankčný zoznam pribudne 217 ruských činiteľov a oligarchov a 18 subjektov. Sú medzi nimi ľudia blízki Kremľu či predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny.

11:39 Európska únia uvalí sankcie na dve dospelé dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci nového balíka opatrení zacielených proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine.

11:22 Po ukrajinských politikoch obvinil Rusko zo spaľovania tiel zabitých civilistov v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol v mobilných krematóriách aj kyjevský arcibiskup Sviatoslav Ševčuk. Podľa agentúry APA o tom vo štvrtok informovala rakúska katolícka tlačová agentúra Kathpress.

11:21 Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová v piatok pri návšteve Prahy vyzvala na to, aby Česi zaznamenávali svedectvo utečencov z Ukrajiny ohľadom vojnových zločinov. Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) k tomu uviedol, že pracovníci v asistenčných centrách sa už na túto problematiku pri vstupných pohovoroch zameriavajú a upozorňujú utečencov, že sa môžu so svojimi zážitkami obracať na českú políciu.

11:06 Rakúska energetická firma OMV uviedla, že biznis v Rusku ju bude za 1. kvartál stáť približne 2 miliardy eur. Spoločnosť začala obmedzovať aktivity na ruskom trhu po tom, ako koncom februára Rusko zaútočilo na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:58 Mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom prebiehajú neustále. Náladu na nich však ovplyvnili viaceré udalosti vrátane správ o smrti civilistov v ukrajinskom meste Buča. Vyhlásil to v piatok poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a denníka The Guardian.

10:54 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu vyzvali na ďalšie sankcie voči Rusku vrátane okamžitého úplného embarga na dovoz ruskej ropy, uhlia, jadrového paliva a zemného plynu. Túto výzvu podporili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

10:41 Ruské rakety zasiahli vlakovú stanicu v Kramatorsku na východe Ukrajiny, ktorú využívajú civilisti na evakuáciu, oznámila dnes ukrajinská štátna železničná spoločnosť. Zomrelo podľa nej cez 30 ľudí, ďalších viac ako 100 utrpelo zranenie, píše agentúra Reuters. Agentúra AFP uviedla, že podľa jej zdrojov zahynulo najmenej 20 ľudí.

10:32 Japonsko vyhosťou osem Rusov vrátane diplomatov, informovalo dnes japonské ministerstvo zahraničia. Tokio tak nasleduje Spojené štáty a krajiny Európskej únie, ktoré v posledných dňoch vyhostili ruských diplomatov podozrivých okrem iného zo zapojenia do špionáže. Informovala o tom tlačová agentúra Kjódó.

10:26 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára prekročilo ukrajinskú hranicu smerom do Poľska celkovo 2.573.000 ľudí, napísala v piatok ráno na Twitteri poľská pohraničná stráž (SG). Informácie priniesla tlačová agentúra PAP.

10:19 Prvé z 20 obrnených vozidiel Bushmaster opustili Austráliu a smerujú na Ukrajinu – týždeň po tom, čo konkrétne o tieto štvorkolesové vozidlá austrálskej výroby požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AP.

10:01 Nemecko bude potrebovať celé prechodné obdobie na implementáciu zákazu dovozu uhlia z Ruskej federácie, ktorý schválila Európska únia. Povedal to nemecký kancelár Olaf Scholz. Znamená to, že Nemecko bude s veľkou pravdepodobnosťou dovážať ruské uhlie ešte štyri mesiace, ktoré boli na prechodné obdobie stanovené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:00 Dolná komora poľského parlamentu vyzvala na zriadenie medzinárodnej komisie určenej na vyšetrovanie prípadov genocídy, ktorých sa dopustili ruské invázne jednotky na Ukrajine. Sejm prijal príslušné uznesenie v noci na piatok, informovala agentúra PAP.

9:39 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uznal značné straty ruských síl na Ukrajine. Pre Sky News, v prvom vysielanom rozhovore pre západné médiá, to nazval „obrovskou tragédiou“. Ruské sily podľa neho robia všetko, čo môžu, aby ukončili „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Kremeľ nazýva inváziu na Ukrajinu. Moskva dúfa, že v blízkej budúcnosti „operácia dosiahne svoje ciele alebo ju ukončia rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou“, vyjadril sa Peskov.

9:28 Ruské jednotky sa naďalej zameriavajú na dobytie ukrajinského prístavného mesta Mariupol, uviedol v piatok vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra DPA. Ruské sily sa podľa vyhlásenia sústreďujú aj na ofenzívu v okolí mesta Izium v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

9:18 Hraničnými priechodmi prešlo 693 mužov, 1466 žien a 719 detí. O dočasné útočisko požiadalo 722 osôb. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 82 policajtov, 83 hasičov, 100 colníkov, 384 vojakov, 5 duchovní, 247 dobrovoľníkov a 59 príslušníkov zahraničných zložiek. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra v tlačovej správe 

9:16 Moldavský parlament vo štvrtok odhlasoval zákaz čierno-oranžovej stužky svätého Juraja, známej ako Georgievská stužka, ktorá je vojenským symbolom ruského vlastenectva, a reagoval tak na agresiu Ruska na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

9:10 Delegácia na čele s predsedníčkou európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, ktorej súčasťou je i slovenský premiér Eduard Heger a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, dorazila na Ukrajinu. Na sociálnej sieti o tom v piatok informoval predseda slovenskej vlády. 

9:03 Japonsko, jeden z najväčších dovozcov uhlia na svete, plánuje postupne znižovať dovoz tejto suroviny z Ruska s cieľom časom nákupy úplne ukončiť. Medzitým bude hľadať alternatívy, v najbližšom období sa však krajina od ruských dodávok odstrihnúť nedokáže. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09:01 Legendárna britská rocková kapela Pink Floyd zverejnila skladbu na podporu Ukrajiny. Ako informuje spravodajský portál BBC, nahrávka dostala názov Hey Hey Rise Up a obsahuje vokály Andrija Chlyvňuka z ukrajinskej skupiny Boombox.

08:35 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok oznámila, že uvalí sankcie na najväčšiu ruskú vojenskú lodiarsku spoločnosť a firmu zameranú na ťažbu diamantov. Krok, ktorý je ďalším z opatrení v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, zablokuje ich prístup k americkým finančným systémom. Sankcie sa dotkli najväčšej spoločnosti na ťažbu diamantov Alrosa, ktorá podľa amerického ministerstva financií predstavuje 90 percent ruskej ťažobnej kapacity zameranej na diamanty, a konglomerátu United Shipbuilding Corporation ako aj jeho dcérskych spoločností a členov predstavenstva. 

08:24 Prípravy na ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny vrcholia, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Hlavným cieľom ruských jednotiek je podľa štábu dobytie Mariupolu, ofenzíva v oblasti mesta Izjum a prelomenie ukrajinskej línie pri Donecku. Podľa ukrajinskej armády Rusi ďalej ostreľujú civilné ciele a infraštruktúru, hlásia aj použitie raketometov.

08:12 Šéfredaktor ruského nezávislého denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, sa vo štvrtok počas cesty vlakom na trase Moskva-Samara stal terčom útoku červenou farbou. Zábery zachytávajúce Muratova s červenou farbou na tvári, oblečení, ako aj na jeho osobných veciach a zariadení kupé zverejnila Novaja gazeta na svojom účte v aplikácii Telegram. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

 

 

08:05 Ruské sily sa už úplne stiahli zo severu Ukrajiny späť do Bieloruska a Ruska. Uviedla to v piatok britská vojenská spravodajská služba vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

8:00  V ukrajinskom meste Boroďanka, ktoré okupovali ruské sily, začali s odpratávaním trosiek. Vo štvrtok v noci to oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý uviedol, že je to tam „oveľa strašnejšie“ a je tam viac obetí, než v Buči, ďalšom okupovanom meste pri Kyjive, kde po odchode ruských síl zostali pozabíjaní civilisti. Vo svojom pravidelnom príhovore národu tiež povedal, že Rusi sa pripravujú šokovať svet rovnakým spôsobom a ukážu mŕtvoly v obliehanom meste Mariupoľ, pričom obvinia ukrajinských obrancov z ich zabitia.

7:40 Ruský prezident Vladimir Putin upustil od dobytia ukrajinského hlavného mesta Kyjev po tom, čo jeho jednotky utrpeli značnú porážku zo strany ukrajinskej armády, uviedol vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin. Informovala o tom agentúra AFP.

7:12 Rusko zaviedlo sankcie voči desiatkam občanov Austrálie a Nového Zélandu vrátane šéfov tamojších vlád. Sankčné opatrenia nadobudli účinnosť vo štvrtok, oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvoláva denník The Guardian.

7:00 Ukrajina očakáva, že Rusko by pozastavilo svoje vojenské útoky v čase, keď by na návštevu krajiny pricestoval pápež František. Povedal to ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici Andrij Juraš.

6:51 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo írskeho veľvyslanca v Moskve, ktorému oznámilo, že dvaja írski diplomati boli vyzvaní, aby opustili krajinu. Oznámil to šéf írskej diplomacie Simon Coveney, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters.

6:40 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyrazila v noci zo štvrtka na piatok vlakom z mesta Przemyśl na juhovýchode Poľska smerom do ukrajinskej metropoly Kyjev, kde sa má stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Súčasťou delegácie sú okrem šéfky EK aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, premiér SR Eduard Heger a viacerí europoslanci. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

6:25 Ukrajina očakáva, že Rusko by pozastavilo svoje vojenské útoky v čase, keď by na návštevu krajiny pricestoval pápež František. Povedal to vo štvrtok v Ríme v rozhovore pre agentúru Reuters ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici Andrij Juraš.

6:15 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok ohlásila, že na Ukrajine počas ruskej ofenzívy potvrdila už vyše 100 útokov na zdravotnícke služby, počas ktorých bolo zabitých 73 ľudí a ďalších 51 utrpelo zranenia. Išlo o zdravotníkov aj pacientov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:00 Z ukrajinských miest bolo cez humanitárne koridory počas štvrtka evakuovaných 4676 ľudí. V príspevku na sociálnej sieti Facebook to uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, na ktorú sa odvolala americká stanica CNN.

Z miest Mariupol a Berďansk na juhu krajiny odišlo dovedna 3256 ľudí. Z obliehaného Mariupola bolo 1205 z nich a zvyšných 2050 pochádzalo zo Záporožskej oblasti, konkrétne z miest Polohy, Vasylivka, Berďansk a Melitopol.5:55 Skaza, akú zanechali ruské sily v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva je "oveľa strašnejšia" než situácia v neďalekej Buči. Vo štvrtok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Začali sa práce na odpratávaní sutín v Boroďanke. Je to tam oveľa strašnejšie, je tam ešte viac obetí ruských okupantov," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na platforme Telegram. Ukrajinské úrady začali Boroďanku prehľadávať po odsune ruských vojakov.

Otvoriť galériu

5:50 V prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny zahynulo od začiatku vojny už 5000 civilistov, tvrdí samozvaný nový primátor tohto mesta Kosťantyn Ivaščenko, ktorého podporuje Rusko. TASR túto informáciu prezvala od agentúry AFP. "Približne 60 až 70 percent bytov (v Mariupole) je zničených alebo čiastočne zničených," dodal Ivaščenko, ktorého do tejto funkcie v stredu vymenoval vodca doneckých separatistov Denis Pušilin.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Povodňové fondy EÚ: Dostaneme viac, ako naši susedia? Premiér o tom, koľko peňazí pripadne Slovensku
(ilustr. foto)
Zákon o zdanení nápojov s pridaným cukrom vstúpi do platnosti: Veľký PREHĽAD! Čoho všetkého sa bude týkať?
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a herec Richard Stanke.
Umelci sa ohradili voči výrokom ministerky Šimkovičovej: VÝZVA od hercov SND, čo povedal Richard Stanke?
Rachelini rodičia sú po jej smrti aj po rokoch zdrvení.
Nečakaná smrť: Rachel († 29) sa v jeden deň smiala, ďalší sa nedokázala nadýchnuť!
Uzatvorená Devínska cesta v Bratislave.
Bratislavskí vodiči, spozornite: Problematický úsek je opäť otvorený! S čím však musíte rátať?
ilustračné foto
A je to tu! POMSTA voči Izraelu: Najnovšie správy neznejú dobre
Foto
Lovaš si z prvej paralympiády v živote priviezol najcennejší kov: Havária ho dostala na vozík, na ktorom získal zlato!
Blondínka tvrdí, že si teraz žije ten najkrajší život.
Foto
Belohorcová v slnečnom Karibiku: Z tej FOTO vám zabehne! Má sa čím chváliť
Mestská polícia v Ostrave zasiahla v prípade ježka ohrozeného na živote.
Váš Tip
Policajti si vo vode po záplavách všimli úbohé stvorenie: Ďalej už budete pozerať so slzami dojatia v očiach!
Vodič medzi obcou Čierne Pole a mestom Veľké Kapušany zišiel s vozidlom mimo cestu a skončil v priekope, kde narazil do dreva, ktoré slúžilo ako priechod cez priekopu.
Čo to vodiči na východe vyvádzali? Auto v priekope, zarážajúca výška promile... A to nie je všetko!
Flag of Israel on the tank
Izrael zaútočil na hlavné mesto: Nad miestom stúpal hustý dym! Toto bol ich cieľ
Mladá Češka Aneta zomrela za záhadných okolností.
Záhadná smrť Anety († 23), ktorá sa mala dobodať 13 ranami: Pri pitve jej nenašli srdce! Šokujúce okolnosti prípadu