Aby toho nebolo málo, Británia medzitým zaviedla v polovici marca clo vo výške 35 % na dovoz bielych rýb z Ruska. A ďalší problém predstavujú rastúce ceny energií.
Pani Sandhuová pôsobí v tomto "biznise" 30 rokov a často pracovala sedem dní v týždni. Teraz sa obáva, či vôbec zoženie dostatok rýb, aby prežila. Posťažovala sa, že ešte nikdy nezažila toľko problémov s dodávkami a nepociťovala taký tlak na náklady.
Ryby a hranolky sa prvýkrát podávali ako samostatné jedlo v 60. rokoch 19. storočia. Dlho boli pokrmom robotníckej triedy, ktorého obľuba však rástla, až sa stal "národnou tradíciou".
"Vždy sme boli vnímaní ako lacné jedlo, takže naše marže boli vždy dosť nízke a pracujeme na objeme," povedal Crook z NFFF. "Bohužiaľ, teraz s vysokou infláciou je veľmi ťažké ochrániť svoje marže, v skutočnosti sú vymazané."