V podniku Captain's, v prímorskom letovisku Brighton, sa jeho majiteľka Pam Sandhuová zvyčajne nestačila obracať. Teraz sú však veľké chladničky prázdne.
V bežných časoch totiž Rusko dodávalo 30 až 40 % rýb na výrobu obľúbenej pochúťky, väčšinou tresky, povedal Andrew Crook, prezident organizácie National Federation of Fish Friers (NFFF), združenia producentov smažených rýb.
A zároveň, Ukrajina je najväčším svetovým vývozcom rastlinného oleja, ktorý sa používa na vyprážanie toho, čo NFFF nazýva "nespochybniteľný národný pokrm Veľkej Británie“.
"Pre vojnu na Ukrajine nie sú k dispozícii žiadne ryby alebo len veľmi malé množstvo," potvrdila Sandhuová. "Cena sa však oproti tomu, čo sme platili minulý rok, zdvojnásobila." "Rastlinný olej sa tiež stal ťažko dostupný," dodala.