Slovenskí pekári dlhodobo vyzývajú vládu na prijatie kompenzačných opatrení, navrhujú vlastné riešenia, avšak nedostávajú žiadnu spätnú väzbu a dokonca zo strany vlády zaznievajú aj výroky, ktoré považujú extrémny inflačný nárast za žiaduci.
"Slovenskí pekári sú v zásadnej nevýhode voči susedným krajinám, ktoré prijímajú opatrenia na udržanie a podporu svojich potravinárskych výrob. Naopak, slovenské ministerstvo pôdohospodárstva nerobí absolútne nič. Dokonca spracovateľom potravín neplánuje pomôcť ani nástrojmi, ktoré umožnila Európska komisia. Nečinnosť agroministra a vlády je pritom už dnes jedným z dôvodov rastu cien potravín na Slovensku, pretože núti dvíhať ceny nielen pekárov, ale prakticky všetky sektory slovenského potravinárstva," uviedol Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.