S dozrievaním banánu rastie nielen obsah jednoduchých cukrov v plode, ale aj antioxidantov. „Čím viac má plod antioxidantov, tým je zdravší,“ vysvetľuje doktor Sangeetha Thondre z Oxfordu.
Banány s hnedými bodkami sú pritom najbohatšie na faktor TNF, ktorý zvyšuje schopnosť imunitného systému rozpoznať nádorové bunky a zničiť ich. Japonskí vedci preukázali, že práve tento stav zrelosti banánu je najlepšou prevenciou rakoviny. Zatiaľ čo zelené podporujú črevné baktérie, zrelé s bodkami imunitný systém a chránia nás pred rakovinou.
Prezreté banány, ktoré sú takmer celé hnedé, sú síce kašovitej konzistencie, ale sú veľmi zdravým sladidlom. Zdravým vtedy, keď nahrádza repný cukor a keď sa nimi sladia múčniky. Použitie prezretých banánov namiesto cukru je zdravšou formou sladenia pokrmov, banány totiž stále obsahujú veľké množstvo draslíka, vitamínu B6, kyseliny listovej a trošku vitamínu C.