Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Detaily tajného plánu Putinovho kmotra: Čo sa chystal urobiť?

Vojna na Ukrajine pokračuje. V Buči a na ďalších miestach Kyjevskej oblasti zahynulo pri ruskej invázii viac ako 720 civilistov. Ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že nie je možné urobiť stopercentné závery o tom, či ruské sily použili v Mariupoli chemické zbrane. Rusko už štvrtý deň bráni otvoreniu humanitárnych koridorov, v Mariupoli tak stále čaká na evakuáciu viac ako 100-tisíc civilistov. Všetko podstatné sme vám priniesli v ONLINE prenose.

Fotogaléria
19
fotiek v galérii

02:00 Online prenos sa končí. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme sledovať aj vo štvrtok.

01:42 Viac ako 100 tiel sa našlo v Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny po tom, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Oznámil to v stredu tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj, podľa ktorého sa situácia v oblasti stále zhoršuje. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Bohužiaľ, tento počet sa každým dňom zvyšuje, pretože sa nachádzajú telá so zviazanými rukami, so stopami po mučení, so strelami do hlavy - to sú hrozné veci," povedal v stredu novinárom Žyvyckyj.

23:37 Ukrajinské ostreľovanie spôsobilo požiar na palube ruského krížnika Moskva, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských úradov. Podľa AFP nemožno tieto správy nezávisle overiť. Ruské úrady sa k tomu doteraz nevyjadrili. "Strely Neptún chrániace Čierne more spôsobili tejto ruskej vojnovej lodi vážne škody," povedal gubernátor Odesskej oblasti Maksym Marčenko. O zásahu hovoril v diskusnom programe na Youtube aj poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Podobne ako Marčenko ale nezmienil, kde sa ruský krížnik nachádza.

22:49 Ruské vojská podľa Kyjeva pokračujú v ostreľovaní Charkova a bombardovaní Mariupolu a ničia raketami a bombami civilnú infraštruktúru v Charkovskej a Záporožskej oblasti. V Donbase ukrajinskí vojaci počas uplynulých 24 hodín odrazili šesť útokov. Rusko od začiatku invázie prišlo už o 19 800 vojakov, 739 tankov, 158 lietadiel a 143 vrtuľníkov, uviedol ukrajinský generálny štáb. Proruskí separatisti a následne hovorcovia ruského ministerstva obrany dnes naopak ohlásili, že v obliehanom Mariupole sa vzdalo 1026 príslušníkov ukrajinskej námornej pechoty, vrátane 162 dôstojníkov a 47 vojačiek. Tvrdenie ani jednej zo strán súčasného vojnového konfliktu nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

22:17 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu nazval vojnu na Ukrajine terorizmom. Zároveň zdôraznil, že všetci vojaci, ktorí spáchali vojnové zločiny, ale aj ich nadriadení, musia byť postavení pred súd. Informovala o tom agentúra Reuters. "Toto nie je vojna, to je terorizmus," povedal Duda počas tlačovej konferencie v Kyjeve po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a troch lídrov pobaltských štátov.

21:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že odmietol označiť zabíjanie na Ukrajine za genocídu. Takisto podrobil kritike Macronovo označenie Rusov za "bratský" národ. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Takéto veci sú pre nás veľmi bolestivé, preto vyviniem maximálne úsilie, aby som si s ním túto záležitosť prediskutoval," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s prezidentmi Poľska a pobaltských krajín.

21:37 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyhlásil, že dosiahnutie "celkového prímeria na Ukrajine sa zdá nateraz nepravdepodobné". Podľa agentúry AFP tým naznačil, že OSN stále čaká na odpovede Ruska na konkrétne návrhy týkajúce sa evakuácie civilistov a poskytovania pomoci. "Išlo o našu výzvu z humanitárnych dôvodov, ale zdá sa, že to nie je možné," povedal Guterres na tlačovej konferencii, kde predstavil správu o zisteniach a odporúčaniach týkajúcich sa globálneho vplyvu vojny na Ukrajine.

21:26 Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu povedal, že je "správne" označiť útoky Ruska na Ukrajine za "genocídu". Stal tak druhým svetovým lídrom, ktorý použil tento termín. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Podľa môjho názoru je absolútne správne, keď čoraz viac ľudí používa slovo genocída v súvislosti s tým, čo robí Rusko (na Ukrajine), čo robí Vladimir Putin," povedal Trudeau novinárom v Quebecu, metropole rovnomennej kanadskej provincie.

21:10 Rusko v stredu oznámilo, že uvalilo sankcie proti 398 členom amerického Kongresu ako odvetu za sankčné opatrenia Washingtonu súvisiace s Ukrajinou. Rusko dodalo, že ďalšie sankcie budú nasledovať. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v samostatnom vyhlásení uviedlo, že zaviedlo sankcie proti 87 členom kanadského Senátu, hornej komory parlamentu.

20:59 Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Tento nový balík pomoci bude obsahovať mnoho vysokoúčinných zbraňových systémov, ktoré sme už aj predtým poskytli, a nové zariadenia prispôsobené rozsiahlejšiemu útoku, ktorý podľa nášho očakávania Rusko spustí na východe Ukrajiny," uviedol Biden vo vyhlásení.

20:55 Ruská armáda v stredu pohrozila útokmi na veliteľské centrá Ukrajiny v hlavnom meste Kyjev, ak budú ukrajinskí vojaci pokračovať v útokoch na ruskom území. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Zaznamenávame pokusy ukrajinských vojakov podnikať sabotáže a útoky na ruskom území," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany v Moskve. "Ak budú takéto prípady pokračovať, ruské ozbrojené sily udrú na rozhodovacie centrá vrátane toho v Kyjeve," dodalo.

20:28 Rusko v stredu vyhostilo zástupcu českého veľvyslanca v Moskve. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí ide o reakciu na marcové vyhostenie pracovníka ruskej ambasády v Prahe. TASR o tom informuje na základe správy spravodajského servera Novinky.cz.

20:24 Zadržaný proruský politik Viktor Medvedčuk plánoval utiecť z Ukrajiny do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. V stredu to oznámil riaditeľ Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) s tým, že tento plán bol zmarený. Informovala o tom agentúra Reuters. Bezpečnostná služba Ukrajiny tvrdí, že Medvedčuka v Podnestersku čakali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí ho mali odviezť do Moskvy. Namiesto toho bol však Medvedčuk zatknutý v Kyjevskej oblasti, keď sa vydal na cestu k hraniciam. Blízkeho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina zadržala SBU počas "nebezpečnej špeciálnej operácie".

20:20 Americký prezident Joe Biden v stredu zatelefonoval ukrajinskému partnerovi Volodomyrovi Zelenskému, aby ho informoval o pokračujúcej americkej podpore. Vo vyhlásení to uviedol Biely dom. TASR informácie prevzala od agentúr AP, AFP a Reuters.

Podľa ukrajinského prezidenta štátnici diskutovali o dodatočnej obrannej a finančnej pomoci pre Kyjev, ako aj o sankciách voči Moskve, ale aj o údajných ruských vojnových zločinoch na Ukrajine. "Pokračujeme v neustálom dialógu s americkým prezidentom. Hodnotili sme ruské vojnové zločiny. Diskutovali sme o dodatočnom balíku obrannej a možnej makrofinančnej pomoci. Dohodli sme sa na sprísnení sankcií," napísal Zelenskyj na Twitteri.

20:12 Taliansko nebude vetovať sankcie proti ruským energiám, ale chce, aby Európska únia zastropovala ceny zemného plynu. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to v stredu povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

19:39 Európska vesmírna agentúra (ESA) končí spoluprácu s Ruskom na misii Luna na Mesiac. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher v stredu na Twitteri napísal, že členské krajiny tejto organizácie sa na stredajšom mimoriadnom zasadnutí dohodli o zmene programov ESA. Reagujú tým na súčasnú geopolitickú krízu.

19:33 Americké ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že ukrajinská armáda by mala do štvrtka dostať ďalšie kusy protitankového raketového kompletu Javelin. Okrem toho USA ešte tento týždeň dokončia dodávku 100 bezpilotných lietadiel typu Switchblade. Informovala o tom agentúra AP.

19:23 Európska únia poskytne Ukrajine ďalších 500 miliónov eur. Prostredníctvom oficiálnej stránky o tom v stredu informovala Rada EÚ. Finančné prostriedky sú určené na „podporu spôsobilostí a odolnosti ukrajinských ozbrojených síl brániť územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny pred pokračujúcou ruskou agresiou“. Celkovo už EÚ od začiatku vojny poskytla Ukrajine čiastku 1,5 miliardy eur.

19:11 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier by rád navštívil Ukrajinu, ale skutočnosť, že ho tam neprijali, "podráždila" nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten to v stredu uviedol pre verejnoprávny rozhlas RBB a dodal, že on sám nemá aktuálne plány na návštevu Kyjeva.

Steinmeier, dlhoročný zástanca zmierenia s Ruskom, v utorok uviedol, že Kyjev si jeho návštevu neželá. Nemenovaný ukrajinský predstaviteľ následne poprel, že by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol ponuku Steinmeiera na návštevu. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

18:47 Ostrov Jersey v Lamanšskom prielive v stredu oznámil, že zablokoval aktíva v hodnote viac ako 6,4 milióna eur, ktoré môžu mať prepojenie s ruským oligarchom Romanom Abramovičom. Ten bol zaradený na sankčný zoznam Spojeného kráľovstva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:27 Ruská armáda sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá by sa mohla začať zrejme už do desiatich dní. V stredu to uviedol hovorca francúzskej armády Pascal Lanni, ktorého citovala televízia CNN. "V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní, možno už o desať dní, by Rusko mohlo obnoviť svoje úsilie o dobytie Doneckej a Luhanskej oblasti rozsiahlou ofenzívou," povedal Lanni novinárom. Podľa neho by ruská armáda chcela zatlačiť ukrajinské jednotky až k rieke Dneper, pokiaľ jej to jej vojenské kapacity dovolia.

18:15 Medzinárodní experti našli dôkazy o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti, ktorých sa dopustila ruská armáda na Ukrajine. Konštatuje to v predbežnej správe Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa správy ruská armáda neprijala také nutné opatrenia, ako je primerané konanie a vyhýbanie sa útokom na také miesta, ako sú školy a nemocnice. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:57 Odkedy sa ruské sily stiahli zo Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, tamojšie úrady tvrdia, že nachádzajú čoraz viac mŕtvych tiel. Informuje o tom spravodajský web CNN.

„Medzi civilistami v Sumskej oblasti je viac ako 100 mŕtvych. Toto číslo, žiaľ, každým dňom rastie,“ uviedol na stredajšom brífingu tamojší guvernér Dmytro Žyvyckyj. „Mnoho mŕtvych ľudí bolo nájdených so zviazanými rukami, so známkami mučenia, strelení do hlavy,“ dodal.

17:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v stredu popoludní nové video, v ktorom varoval, že bez dodávok ďalších zbraní sa vojna stane "nekonečným krviprelievaním šíriacim biedu, utrpenie a skazu". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

17:54 Švajčiarsko prijalo posledné kolo sankcií, ktoré uvalila Európska únia na Rusko a Bielorusko za ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. V stredu to oznámila tamojšia vláda, informovala agentúra Reuters.

17:34 Kremeľ v stredu odmietol výmenu proruského ukrajinského oligarchu Viktora Medvedčuka za Ukrajincov zajatých Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Medvedčuk je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, píše AFP. Výmenu ponúkol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však povedal, že Medvedčuk nemá s ruskou špeciálnou operáciou na Ukrajine "nič spoločné". "Je to zahraničný politik," povedal.

17:15 Švédsko v stredu oznámilo, že tamojší colníci darujú svojim ukrajinským kolegom dovedna 8-tisíc plynových masiek, 263 odevov na ochranu pred chemickým ohrozením, 88 ochranných oblekov a tiež ochranné vesty a prilby. Švédska vláda uviedla, že colný úrad ju požiadal o povolenie vyslania tohto vybavenia na Ukrajinu.

17:14 Spojené kráľovstvo oznámilo nové sankcie súvisiace s ruskou inváziou na Ukrajinu. Zameriavajú sa na 178 jednotlivcov, ktorí pomohli podporiť odštiepenecké regióny podporované Kremľom vo východnej časti Ukrajiny.

16:58 Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) zredukovala svoju prognózu globálneho dopytu po rope v tomto roku. Ako dôvod agentúra uviedla najmä opätovné obmedzenia v Číne s cieľom zbrzdiť šírenie nového variantu koronavírusu omikron. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

16:41 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v stredu informovala, že od začiatku ruskej invázie 24. februára bolo na Ukrajine poškodených takmer 100 kultúrnych a náboženských pamätihodností. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ide o takmer dvojnásobné číslo oproti predchádzajúcemu odhadovanému počtu, ktoré UNESCO zverejnilo pred dvoma týždňami v čase rastúcich obáv z následkov útoku na ukrajinské kultúrne dedičstvo.

16:25 Rusko bude pokladať vozidlá USA a NATO prevážajúce zbrane cez ukrajinské územie za legitímne vojenské ciele, povedal v stredu v rozhovore pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. Akékoľvek pokusy Západu spôsobiť vážne škody ruskej armáde alebo jej spojencom separatistom na Ukrajine budú "tvrdo potlačené", dodal Riabkov.

16:24 Česká republika v stredu opäť otvorila svoju ambasádu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informoval o tom český rezort diplomacie na sociálnej sieti Twitter. "Česká vlajka opäť zaviala v Kyjeve, českí diplomati sú späť. Ide o jeden z mnohých krokov, ktorým Ukrajine vyjadrujeme podporu. Česko stálo a vždy bude stáť pri Ukrajine," napísalo české ministerstvo zahraničných vecí na Twitteri.

16:14 Kremeľ v stredu vyhlásil, že je neprijateľné, aby americký prezident Joe Biden obviňoval ruské jednotky zo spáchania genocídy na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Kategoricky nesúhlasíme a považujeme za neprijateľný akýkoľvek pokus o skreslenie situácie týmto spôsobom," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Vzápätí dodal, že USA sú "krajinou, ktorá sa dopustila známych činov v modernej i nedávnej histórii".

16:12 Na Slovensku mierne rastú obavy z ekonomických dôsledkov vojny, predovšetkým zo zdražovania a z ekonomickej krízy. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

15:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európu, aby prijala viac opatrení proti Rusku, a varoval, že "buď zastavíme Rusko, alebo stratíme celú východnú Európu". Informovala o tom agentúra AFP. "Ak bude Európa strácať čas, Rusko ho využije na rozšírenie vojnovej zóny do ďalších krajín," upozornil Zelenskyj v prejave k poslancom estónskeho parlamentu.

15:45 Lotyšsko oznámilo, že ukrajinským vojakom poskytne výcvik ovládania bezpilotných lietadiel. „V tejto chvíli musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili víťazstvo Ukrajiny a bránili jej princípy sebaurčenia a suverenity,“ uviedol minister obrany Artis Pabriks. Dodal, že dve lotyšské spoločnosti už dodali bezpilotné lietadlá.

15:42 Ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s rozsiahlymi sankciami uvalenými na Moskvu pre jej inváziu na Ukrajinu avizoval nový plán.

Viac si prečítajte tu: Putin sa tvári, že mu rozsiahle sankcie nevadia: Rusko prichádza s takýmto plánom

15:31 Rusko bude na alternatívnych trhoch hľadať nových zákazníkov pre vývoz svojho uhlia, ropy a plynu, uviedol v stredu ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s rozsiahlymi sankciami uvalenými na Moskvu pre jej inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Máme všetky potrebné zdroje a príležitosti na to, aby sme rýchlo našli alternatívne riešenia," povedal Putin počas verejného zasadnutia o rozvoji severných častí Ruskej federácie.

15:20 Fínsko sa rozhodne o prípadnom podaní žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie v priebehu niekoľkých týždňov. V stredu to oznámila fínska premiérka Sanna Marinová na tlačovej konferencii so svojou švédskou kolegyňou Magdalenou Andressonovou. 

 

 

15:18 Spojené kráľovstvo uvalilo v stredu sankcie na ďalších 206 ruských firiem, lídrov proruských odštiepeneckých oblastí na Ukrajine aj oligarchov. Británia zároveň avizovala, že zakáže dovoz železa a ocele z Ruska.

15:03 Rusko v stredu varovalo, že západné transporty zbraní na ukrajinskom území pokladá za legitímne vojenské ciele. Vojenská pomoc Západu, do ktorej sa zapojili aj Slovensko a Česko, pomáha Ukrajine od konca februára čeliť ruskej invázii. Boje si podľa odhadov už vyžiadali desaťtisíce životov. "Varujeme, že americké a aliančné transporty so zbraňami, pohybujúce sa po ukrajinskom území, pokladáme za legitímne vojenské ciele," povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov agentúre TASS.

14:55 Európske prístavy žiadajú európske a štátne orgány o zoznam všetkých ruských lodí, na ktoré sa vzťahuje najnovší balík sankcií, ktoré na Rusko uvalila Európska únia. V stredu o tom informovali predstavitelia Organizácia európskych prístavov (ESPO). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

14:37 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan v stredu navštívil mesto Buča v blízkosti Kyjeva, kde podľa ukrajinských úradov boli počas niekoľko týždňov trvajúcej ruskej okupácie usmrtené stovky civilistov. Prokurátor vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine dochádza k páchaniu vojnových zločinov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:21 Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti na územiach, z ktorých sa odsunuli ruské jednotky.

Viac si prečítajte tu: Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch: Čaputová prezradila viac

14:05 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil tzv. nepriateľské štáty, že ničia dodávateľské reťazce v arktickej oblasti. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to počas virtuálneho stretnutia, ktorého cieľom bolo prediskutovať ekonomické a rozvojové otázky na ruských arktických územiach a na námorných trasách v Severnom ľadovom oceáne.

13:33 Kyjev popiera, že by ukrajinskí vojaci v obliehanom Mariupoli zložili zbrane, ako to tvrdí Rusko. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč na sociálnej sieti Facebook uviedol, že 36. brigáda námornej pechoty sa prebojovala a spojila sa s bataliónom Azov. Mariupoľ podľa neho ešte nepadol, obranný systém mesta sa zvýšil a posilnil. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že overiť informácie o dianí v meste, ktoré leží na brehu Azovského mora, je náročné.

13:20 V ukrajinskom meste Charkov zomrelo v dôsledku ruského ostreľovania za uplynulých 24 hodín ďalších sedem civilistov, oznámil v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Pri ostreľovaní regiónu utrpelo zranenia 22 civilistov vrátane troch detí. Sedem ľudí zomrelo. Dvojročný chlapec, ktorý bol pred niekoľkými dňami zranený ostreľovaním, zomrel v nemocnici," povedal Synehubov na sociálnych sieťach.

13:18 Fínsko a Švédsko sa ešte nerozhodli, či podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii, rozhodnutia chcú ale prijať čo najrýchlejšie. Uviedli to premiérky oboch krajín Sanna Marinová a Magdalena Andersonová, ktoré dnes rokovali v Štokholme o bezpečnostnej situácii v regióne v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

13:14 V prípade vypnutia dodávok zemného plynu z Ruska do Európy vydrží Slovensko pri nezmenenej spotrebe bez plynu približne do začiatku augusta alebo novembra. Závisí to od objemu poslednej dodávky a tempa čerpania zásob, ak dodávky plynu z Ruska do zaplatenia najbližšej splátky 20. mája nebudú obmedzené. Konštatujú to analytici Národnej banky Slovenska.

13:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko z používania fosforových bômb na Ukrajine. Takéto správanie je "jasným terorom voči civilnému obyvateľstvu", povedal v prejave k poslancom estónskeho parlamentu, o ktorom informujú agentúra Rueters a spravodajská televízia Sky News.

Zelenskyj ďalej uviedol, že je potrebné nájsť nástroje, ktoré prinútia Rusko, aby prestalo s nútenými deportáciami ľudí z Ukrajiny. Vyslovil sa aj za ďalšie sankcie, ktoré sú podľa neho jediným spôsobom, ako donútiť Rusko, aby súhlasilo s mierom. Ukrajinský prezident v prejave k estónskym poslancom tiež zopakoval svoju žiadosť, aby Ukrajina získala štatút kandidátskej krajiny EÚ.

12:55 V márnici v ukrajinskom meste Dnipro sa nachádza viac ako 1500 mŕtvych ruských vojakov. V rozhovore pre currenttime.tv to povedal zástupca starostu mesta Mychajlo Lysenko. Uviedol, že telá ruských vojakov zostávajú v chladničkách v márnici, pretože si ich „nikto nechce prísť vyzdvihnúť“.

12:54 Prieskum ukázal, že v slovenskej spoločnosti sa zvýšil obraz Ruska ako agresora. 

12:50 Ukrajinské utečenky v Británii by nemali byť ubytovávané u slobodných mužov, ale u rodín či párov. V súvislosti s obavami zo sexuálneho vykorisťovania na to v stredu podľa denníka The Guardian upozornil Úrad vysokej komisárky OSN pre utečencov (UNHCR).

12:46 Produkcia kondenzátu ropy a plynu v Rusku začiatkom tohto týždňa klesla pod 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litov) denne. Dosiahla tak najnižšiu úroveň od júla 2020, keďže obchod s komoditou brzdia sankcie a problémy v logistike. Uviedli to zdroje oboznámené s údajmi, ktoré nechceli byť menované.

12:32 Bielorusko sa určite nestane súčasťou Ruskej federácie. V stredu to vyhlásil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pri stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

Viac si prečítajte tu: Bielorusko ako súčasť Ruska? Rázne slová Lukašenka pri stretnutí s Putinom: Nie sme takí hlúpi, aby...

12:20 Fínska vláda v stredu vydala správu určenú pre parlament, ktorá skúma "zásadné zmeny" bezpečnostného prostredia vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu. Zverejnená správa má vo Fínsku odštartovať diskusiu o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

12:11 Česká polícia poslala kolegom na Ukrajine vybavenie za zhruba 52 miliónov korún. Dar, ktorý vychádza z potrieb žiadaných ukrajinskou stranou, vezie konvoj 12 nákladných áut, ktorý v stredu zamieril z Hlučína do poľského Rzeszówa. Sú to predovšetkým výstrojné súčiastky, ďalekohľady či pracovné odevy. Na miesto určenia ich dopravia hasiči so sprievodom, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

11:46 Ukrajina tvrdí, že prekazila kybernetický útok na jedno zo svojich najväčších energetických zariadení. Podľa ukrajinského úradu pre špeciálnu komunikáciu a informačnú ochranu (CERT-UA) pokus o útok uskutočnila hackerská skupina Sandworm, ktorá má väzby na ruské spravodajské služby.

11:35 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol nazvať zverstvá, ktoré ruské sily páchajú na Ukrajine, "genocídou". Keď v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu France 2 dostal otázku, či by rovnako ako šéf Bieleho domu Joe Biden v súvislosti so zabíjaním Ukrajincov ruskou armádou hovoril o "genocíde", Macron zdôraznil, že je nutná opatrnosť vo vyjadrovaní. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice CNN.

11:10 Skupina popredných nemeckých ekonomických inštitútov v stredu znížila svoju prognózu rastu najväčšieho európskeho hospodárstva v tomto roku. A varovala, že v prípade náhleho prerušenia dodávok ruského plynu v polovici apríla, by sa Nemecko na budúci rok prepadlo do recesie. TASR o tom informuje na základe správ AP, DPA a AFP.

11:03 Viac ako 1000 ukrajinských vojakov brániacich obliehané prístavné mesto Mariupol sa vzdalo, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. Ukrajinská strana však toto tvrdenie popiera. "V meste Mariupol... 1026 ukrajinských vojakov 36. brigády námornej pechoty dobrovoľne zložilo zbrane a vzdalo sa," uviedol ruský rezort vo vyhlásení. Rovnakú informáciu šíril v stredu na aplikácii Telegram aj čečensky vodca Ramzan Kadyrov, ktorého vojaci bojujú po boku ruských síl, informuje televízia Sky News.

10:41 Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko plánuje zaútočiť na oceliareň Azovstaľ v Mariupoli. Kontrola závodu je ústredným bodom v bitke o kontrolu nad Mariupoľom. Metalurgický kombinát je jednou z kľúčových operačných základní, ktoré zostali pre niekoľko tisíc ukrajinských bojovníkov zostávajúcich v obkľúčenom meste. Kolujú informácie, že na zariadenie už útočili aj chemickými zbraňami. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý pripomína, že dané informácie sa nepodarilo nezávisle overiť.

10:37 Nové satelitné snímky od spoločnosti Maxar Technologies ukazujú, že Rusko sťahuje vojakov do ruského mesta Belgorod s cieľom ofenzívy na východnej Ukrajine, informuje účet Nexta na Twitteri.

 

 

10:28 Prezidenti Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska - Andrzej Duda, Gitanas Nauséda, Egils Levits a Alar Karis - odcestovali v stredu do Kyjeva, kde sa stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby mu prejavili podporu. Agentúre PAP to v stredu ráno povedal poradca poľského prezidenta pre zahraničnopolitické otázky Jakub Kumoch.

10:02 Reportéri televízie BBC objavili dôkazy o tom, že pri minulotýždňovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk bola použitá kazetová bojová hlavica, ktorá znásobila jeho ničivý účinok. TASR správu prevzala v stredu zo stanice BBC News.

Viac si prečítajte tu: Raketa v Kramatorsku zabila desiatky ľudí čakajúcich na evakuáciu: Dôkazy o použití tejto bomby!

Otvoriť galériu
9:46 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 191 detí a 349 ďalších utrpelo zranenia. V stredu o tom na platforme Telegram informovala ukrajinská prokuratúra s tým, že nejde o konečné počty, keďže zatiaľ nie sú k dispozícii údaje z oblastí, kde prebiehajú boje, ani z dočasne okupovaných a oslobodených oblastí. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice CNN.

9:34 Spojené štáty pošlú Ukrajine brániacej sa pred ruskou agresiou ďalšiu dodávku zbraní, tentoraz v hodnote 750 miliónov dolárov. Informovala o tom v stredu televízia NBC News s odvolaním sa na nemenovaných vládnych predstaviteľov.

Zásielka špecificky zameraná na pomoc ukrajinským silám v regióne Donbasu má byť schválená tento týždeň, podľa agentúry Reuters by sa tak mohlo stať už v priebehu stredy. Nemenovaný americký predstaviteľ pre Reuters uviedol, že novú zásielku zbraní Spojené štáty ešte finalizujú a jej súčasťou pravdepodobne bude ťažké delostrelectvo vrátane húfnic.      

9:27 V Mariupoli stále čaká na evakuáciu viac ako 100-tisíc civilistov, uviedol podľa agentúry Reuters starosta obliehaného prístavného mesta na juhovýchode Ukrajiny Vadym Bojčenko. Podľa ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej sa dnes humanitárne koridory neotvoria kvôli tomu, že ruská strana nedodržiava dohody.

Bojčenko uviedol, že o odchod z Mariupolu žiada viac ako 100-tisíc ľudí, ruská armáda ale už štvrtý deň evakuáciám bráni. V uplynulých týždňoch Rusi nevpúšťali do Mariupolu evakuačné autobusy, v niektorých prípadoch však dovolili obyvateľom odísť vlastnými vozidlami.

9:08 Ironicky reagoval v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore na tvrdenia Moskvy, že vojna na Ukrajine prebieha dobre.

Viac si prečítajte tu: Že vojna prebieha dobre? Zelenskyj sa vysmieva Putinovým slovám: Položil mu jednu zásadnú otázku

8:59 Našimi hraničnými priechodmi prešlo 670 mužov, 1473 žien a 721 detí z Ukrajiny.

8:52 V Buči a na ďalších miestach Kyjevskej oblasti zahynulo pri ruskej invázii na Ukrajinu viac ako 720 civilistov. Informovalo to v noci na dnešok ukrajinské ministerstvo vnútra s tým, že 200 osôb je naďalej nezvestných.

Otvoriť galériu

8:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že nemôže s určitosťou potvrdiť, či v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol boli použité chemické zbrane. Informovala o tom spravodajská stanica CNN.  "Venujeme veľkú pozornosť včerajším správam o použití munície s jedovatou látkou proti obrancom mesta v Mariupole. Zatiaľ nie je možné vyvodiť stopercentné závery, o akú látku išlo," uviedol ukrajinský prezident v utorkovom videoposolstve.

07:09 Ukrajinská armáda vo svojej najnovšej aktualizácii uviedla, že ruské sily pokračujú v bombardovaní kľúčového južného prístavného mesta Mariupoľ a plánujú spustiť ofenzívu v blízkosti oceliarne Azovstal, kde sa údajne nachádzajú ukrajinské jednotky.

06:35 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala bývalého lídra proruskej opozičnej strany a blízkeho spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina Viktora Medvedčuka. Ukrajinský oligarcha bol pred začiatkom vojny v domácom väzení a krátko po jej vypuknutí zmizol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom prejave národu navrhol výmenu Medvedčuka za Ukrajincov držaných v ruskom zajatí.

06:10 Ukrajinská pošta vydala známku na počesť obrancov Hadieho ostrova, ktorí na začiatku terajšej ruskej invázie nevyberanými slovami odkázali ruskej vojnovej lodi, že vzdávať sa rozhodne nehodlajú. Známku si možno kúpiť cez internet aj na pobočkách pošty. Jej víťaznú podobu vybrali ľudia v hlasovaní na sociálnych sieťach.

 

06:03 Americký prezident Joe Biden dnes uviedol, že si stojí za tvrdením, že Rusko pácha na Ukrajine genocídu. Ruského prezidenta Vladimíra Putina pritom obvinil, že sa snaží "zničiť myšlienku, že je možné byť Ukrajincom". Informuje o tom agentúra AP. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bidenove slová na twitteri ocenil s tým, že je dôležité veci "označovať pravými menami".

06:01 Holandské colné úrady v utorok oznámili, že v lodeniciach v Holandsku zadržali dovedna 20 jácht, na ktoré sa vzťahujú sankcie voči Rusku a Bielorusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

"Po sankciách proti Rusku a Bielorusku colné orgány umiestnili pod sprísnený dozor 20 jácht v deviatich lodeniciach," uviedli colné úrady vo vyhlásení. Ako spresnili, keďže sú jachty pod sprísneným dozorom, "nie je povolené ich dodávať, premiestňovať ani vyvážať".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľký Rozsutec v Národnom parku Malá Fatra.
Náročná záchranná akcia v Malej Fatre: Turista spadol pri zostupe, početné zranenia!
Hamšíkov otec Richard si pri vatre užil rodinnú pohodu s exmanželkou Renátou a dcérou Miškou.
Hamšíkov otec Richard dal osemfinále košom a uprednostnil grilovačku: Ohnivá šou pri obrovskej vatre!
(ilustračné foto)
Izrael s Hizballáhom na seba útočia slovne aj fyzicky: Varovanie, krajinu to môže odstať späť do doby kamennej!
Dievčatá získali zlato už na svojich prvých majstrovstvách Slovenska.
Váš Tip
Cheerleaderky z Prešova majú na konte veľký úspech: Prvé majstrovstvá s fantastickým výsledkom!
Búrky vo Švajčiarsku a Francúzsku zabíjali.
Foto
Besnenie počasia s tragickými následkami: Európa ráta obete, krajinami sa prehnali ničivé búrky!
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Naplnili sa hrozby KĽDR? Južná Kórea tŕpne! Dohoda vyvolala zúrivú reakciu
Pracovníci z požičovne Bibiána (18) a Dávid (19) vravia, že ponúkané plavidlá sú takmer nové.
Foto
Na Domaši finišujú prípravy na leto: Fúha, a čo tie ceny?! Obľúbená pochúťka poriadne zdražela
Robert Kaliňák a Robert Fico.
Kaliňák je s Ficom v dennom kontakte: Pomalé zotavovanie, premiérovi zostanú trvalé následky
V sobotu popoludní sa počas kúpania v lome neďaleko Rudníka (okr. Košice-okolie) utopili školák a mladá žena.
Foto
Nešťastie pri Rudníku: Eugénia († 21) a Tibor († 14) sa utopili v lome! Užialená mama o tom, čo sa malo stať
K zrúteniu stropu prišlo v podkrovnej triede.
Je to hrdinka! Učiteľka Kateřina predišla strašnému osudu: Rýchly zásah zachránil deti
Hviezdny Viggo Mortensen si slávnostne prezval Krištáľový glóbus.
Foto
Hlavná HVIEZDA Karlových Varov: Na festival dorazil filmový Aragorn! Aha, čo ho u našich susedov čakalo
Hajer verí, že jeho život sa teraz od základu zmení.
Čestnosť, aká sa len tak nevidí: Bezdomovec odovzdal peňaženku s tučnou sumou! Od ľudí dostal oveľa viac