K jedlám, ktoré si môžeme dopriať po Veľkom piatku, patrí aj bravčová šunka. Český spotrebiteľský magazín dTest sa v najnovšom vydaní pozrel na dusenú šunku s prívlastkom výberová. Odborníci v laboratóriu zisťovali obsah mäsa, tuku aj soli. Čo zistili?
Výsledky analýz potvrdili, že pri mäsových výrobkoch sa vždy nájde nejaký problém. Tentoraz ním boli šunky s príliš vysokým obsahom tuku. Jednu z nich bežne kúpite aj na Slovensku. Kým výrobca deklaruje, že obsahuje 3,2 % tuku, v skutočnosti to je 5,5 %. „Vzhľadom na to, že obsah tuku je pri mäsových výrobkoch tiež dôležitým akostným údajom, nedostatočná presnosť jeho deklarácie limitovala aj celkové hodnotenie,“ tvrdí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
Za obsah soli si výrobky odniesli dobré, prípadne uspokojivé známky. Horšie dopadlo porovnanie údajov na obale a skutočnosti. Vôbec najväčší nesúlad odborníci zaznamenali v prípade jediného výrobku určeného deťom, ktorý namiesto deklarovaných 1,9 % obsahoval 2,5 % soli. „Hoci sa nezdá rozdiel na prvý pohľad nijako dramatický, išlo o veľmi nepríjemné zistenie, pretože šunka je podľa názvu určená deťom. Práve nízky deklarovaný obsah soli bol jednou z dôležitých vecí, ktorá ju odlišovala od ostatných výrobkov pre dospelých,“ dodáva Hoffmannová.