Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová doplnila, že k nim patria aj úrazy, ktoré sa stali počas šibačky a oblievačky. Ako ďalej vysvetlila, vyprážané jedlá, údeniny či majonézové šaláty môžu spôsobiť vážne žalúdočné problémy, žlčníkové koliky a podráždiť pankreas. Preto je aj počas sviatkov potrebné dbať na prevenciu, vyhnúť sa prejedaniu a jesť s mierou. Toto odporúčanie sa vzťahuje aj na požívanie alkoholu.
Hovorkyňa poukázala na to, že počas sviatkov záchranári častejšie vyrážajú do terénu na pomoc pacientom, ktorí to prehnali s pitím, pričom výnimkou nie sú ani opité deti.
Krčová pri ľahšej forme opitosti odporúča prechádzku po čerstvom vzduchu, piť dostatok tekutín, studenú sprchu a spánok. V prípade, že je opitá osoba v bezvedomí, no dýcha pravidelne a dostatočne, je vhodné ju uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami. Ďalej ju pravidelne kontrolovať, či dýcha a volať na linku tiesňového volania 155, kde vie operátor poradiť, ako ďalej postupovať.
„Ak je však v bezvedomí, nereaguje na hlasné oslovenie a zatrasenie za ramená a nedýcha, okamžite začneme s oživovaním a súbežne kontaktujeme linku tiesňového volania 155. Ak záchranca neovláda postupy oživovania, netreba sa báť, operátor tiesňovej linky telefonicky poradí, ako ho vykonávať,“ objasnila hovorkyňa.
Pri ľahšej forme zažívacích problémov, nevoľnosti, napínaní na zvracanie alebo zvracaní, prípadne pri pocite plného brucha a bolesťami v oblasti žalúdka, postačí podľa Krčovej prísna diéta, teda jednoducho nejesť. Dodala, že až po niekoľkých hodinách je vhodný slabý čierny čaj a staršie pečivo. Avšak, v prípade vážnych problémov je potrebné vyhľadať lekársku pomoc alebo kontaktovať linku tiesňového volania 155.