Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nemáte chuť na údené, klobásky či majonézový šalát? Vyskúšajte niečo nové: Tradičné chute trochu inak!

Nemáte chuť na údené, klobásky či majonézový šalát? Vyskúšajte niečo nové: Tradičné chute trochu inak!

Zdroj: lidl

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Počas veľkonočných sviatkov jeme spravidla každý rok to isté, rovnako, ako to robili naši rodičia či prarodičia. Prečo však tentoraz trochu neexperimentovať?! Ponúkame vám recepty, ktorými môžete nahradiť klasickú údenú šunku, klobásky či majonézový šalát.

Jahňacie stehno na víne

Počet porcií: 6

Potrebujeme:

  • 1,3 kg jahňacieho stehna
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 100 g údenej slaniny v celku
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • čerstvý rozmarín
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 300 ml bieleho suchého vína
  • 2 zväzky mrkvy s vňaťou
  • 1 zväzok petržlenu s vňaťou
  • 2 fenikle
  • 1 malý kaleráb
  • 1 zväzok zelenej špargle

Bylinková salsa

  • 4 vajcia
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • šťavu z ½ citróna

Postup:

  • Do umytého a osušeného mäsa urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku a slaninu nakrájanú na menšie kúsky. Našpikované stehno preložíme do zapekacej misy alebo na plech, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Okolo mäsa poukladáme na väčšie kusy nakrájané cibule a podlejeme asi 200 ml bieleho vína. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.
  • Medzitým očistenú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny) prekrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny. Z feniklov odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou. Fenikle nakrájame na rezance a očistený kaleráb na hranolčeky. Špargle očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a prekrojíme na polovice. Zeleninu zmiešame v miske, osolíme, okoreníme, polejeme olejom a rukami premasírujeme, aby bola rovnomerne ochutená.
  • Približne polhodinu pred dopečením mäso vyberieme z rúry, okolo poukladáme zeleninu, podlejeme zvyšným vínom a pokračujeme v pečení.

Bylinková salsa

  • Vajcia uvaríme natvrdo. Žĺtky vyberieme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, feniklovú vňať, soľ, korenie a väčšie množstvo oleja tak, aby vznikla hustá kaša. Dochutíme citrónovou šťavou.

Servírovanie:

  • Jahňacie stehno podávame s upečenou zeleninou a preliate výpekom. Salsu servírujeme v samostatnej miske.

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace