Počas veľkonočných sviatkov jeme spravidla každý rok to isté, rovnako, ako to robili naši rodičia či prarodičia. Prečo však tentoraz trochu neexperimentovať?! Ponúkame vám recepty, ktorými môžete nahradiť klasickú údenú šunku, klobásky či majonézový šalát.
Kačacia roláda s cviklou a chrenom
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- 1 celú kačicu
- 2 cibule
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 lyžicu masla • olivový olej
- 2 sedliacke žemle (z predchádzajúceho dňa)
- mlieko
- 1 hrsť sušených brusníc
- 2 vajcia• čerstvý rozmarín
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 kg varenej červenej repy
- balsamico Acentino (podľa chuti)
- čerstvý chren
- petržlenovú vňať
Postup:
Plnka
- Cibuľu a 5 strúčikov cesnaku nasekáme nadrobno a orestujeme dozlatista na panvici, na ktorej sme rozohriali 1 lyžicu masla a trochu olivového oleja. Žemle nakrájame na malé kocky. Preložíme ich do misy, pridáme k nim trochu mlieka, orestovanú cibuľu s cesnakom, brusnice, vajíčka a nasekaný rozmarín. Ochutíme soľou, korením a plnku dôkladne premiešame. Necháme odstáť, kým vykostíme kačicu.
Kačacia roláda
- Umytú a osušenú kačicu opatrne vykostíme, aby sme neporušili kožu. Vykostenú kačicu rozprestrieme kožou nadol. Mäso na prsiach a stehnách narežeme, aby bolo rovnomerne rozprestreté. Kačicu osolíme, okoreníme a naplníme. Opatrne zvinieme do tvaru rolády. Dostatočne veľký kus alobalu potrieme olivovým olejom a zabalíme do neho kačicu. Konce dôkladne uzatvoríme. Roládu preložíme na pekáč a podlejeme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1,5 hodiny. Po hodine alobal odstránime, rúru prepneme na funkciu gril a pečieme ďalej dozlatista a do chrumkava. Počas pečenia podlievame výpekom. Po upečení necháme trochu vychladnúť a roládu nakrájame na plátky.
Restovaná červená repa
- Cviklu nakrájame na mesiačiky a orestujeme na panvici s rozohriatym olivovým olejom. Osolíme, okoreníme, pridáme 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno a nasekaný rozmarín. Na záver pridáme pár kvapiek balsamica a počkáme, kým sa odparí.
Servírovanie:
- Na tanier naservírujeme porciu restovanej cvikly a na ňu plátok kačacej rolády. Jedlo na záver posypeme nastrúhaným čerstvým chrenom a natrhanou petržlenovou vňaťou.
Otvoriť galériu
Kačacia roláda s cviklou a chrenom
Zdroj: lidl