Počas veľkonočných sviatkov jeme spravidla každý rok to isté, rovnako, ako to robili naši rodičia či prarodičia. Prečo však tentoraz trochu neexperimentovať?! Ponúkame vám recepty, ktorými môžete nahradiť klasickú údenú šunku, klobásky či majonézový šalát.
Steak chuleton so špargľou, s prosciuttom a kozím syrom
Počet porcií: 2
Potrebujeme:
- 400 g steaku chuleton
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- olivový olej
- 2 plátky masla
- 100 g kozieho mäkkého syra
- 1 citrón
- 2 plátky prosciutta crudo
- 200 g zelenej špargle
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sušených paradajok
- 1 lyžicu mandľových blanšírovaných plátkov
- 1 hrsť poľného šalátu
Postup:
- Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a na rozpálenej panvici sprudka opekáme do zlatohneda. Počas pečenia ho obraciame.
- Stiahneme z ohňa, na stejk položíme plátok masla, rozdrobený kozí syr a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Na panvicu okolo stejku položíme plátky prosciutta, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
- Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme). Prekrojíme na polovicu a restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a opekáme na miernom ohni. Po chvíli pridáme na plátky nasekaný cesnak, nakrájané sušené paradajky, mandľové plátky a premiešame. Tesne pred dokončením zjemníme plátkom masla a pokvapkáme šťavou z polovice citróna.
Servírovanie:
- Na steak položíme natrhané opečené plátky prosciutta a pokvapkáme prevareným výpekom. Servírujeme spolu so špargľou, dozdobené poľným šalátom.