Žiaden strach, z týchto jedál sa neopijete. Ale ako pri všetkom, aj tu platí zlaté pravidlo: radšej konzumujte s mierou.
Kura ochutené whisky s horčicovou omáčkou
Potrebujeme:
• 25 g masla
• 1 kura s hmotnosťou asi 2 kg, naporciované na 8 dielov
• morskú soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
• 2 šalotky, nakrájané na kocky
• 1 strúčik cesnaku, nasekaný
• 50 ml whisky
• 1 lyžicu dijonskej horčice
• 1 lyžicu hrubozrnnej horčice
• 200 g nových zemiakov, rozpolených
• 100 g lesných húb
• 4 stredne veľké paradajky, nakrájané na štvrtinky
• 750 ml slepačieho vývaru
• 75 ml čo najtučnejšej smotany
• malý zväzok petržlenovej vňate, nasekanej
• malý zväzok medvedieho cesnaku + kvietky medvedieho cesnaku na ozdobenie
Postup:
Na strednom ohni rozohrejte veľkú hlbokú panvicu. Vložte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom pridajte kuracie diely, kožou nadol. Osoľte a okoreňte ich a opekajte asi 10 minút, do sýtozlatej farby. Vmiešajte šalotky a cesnak a opekajte 3-4 minúty, aby začali mäknúť. Obráťte kura kožou nahor.
Do panvice nalejte whisky a priveďte k prudkému varu, aby sa odparil alkohol. Vmiešajte oba druhy horčice, potom pridajte zemiaky, huby a paradajky. Poriadne osoľte a okoreňte, potom vmiešajte vývar, priklopte a priveďte k varu. Zmiernite oheň a zvoľna duste 20 minút, alebo než je kura hotové.
Na záver prelejte všetko smotanou a vmiešajte petržlenovú vňať. Do panvice pridajte medvedí cesnak a po zhruba 1 minúte odstavte, posypte kvetinkami a podávajte.