Trubičky so šľahačkou ochutenou whisky
Potrebujeme:
• 100 g masla
• 100 g jemného svetlo hnedého cukru
• 100 g zlatého sirupu
• 100 g hladkej múky
• 1 lyžičku mletého zázvoru
• 25 g ovsených vločiek
Na náplň
• 1 liter čo najtučnejšej smotany
• 75 ml škótskej whisky
Postup:
Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
V stredne veľkej panvici na miernom až strednom ohni rozohrejte za stáleho miešania maslo, cukor a sirup.
Do misy nasypte múku a mletý zázvor. Prilejte zmes z panvice a všetko vymiešajte dohladka. Zakryte potravinárskou fóliou a uložte na 1 hodinu do chladničky.
Rúru predhrejte na 170 °C, teplovzdušnú na 150 °C. Cesto rozdeľte zhruba na 18 kúskov a vytvarujte z nich guličky. Na každý plech položte po 3 guličky, nechávajte medzi nimi dostatočné rozostupy, pretože sa počas pečenia roztečú. Plechy vložte do rúry na 3-4 minúty, potom ich vyberte, placôčky posypte ovsenými vločkami a plechy vráťte do rúry na ďalšie 3 minúty.
Nechajte trochu vychladnúť, potom jedno koliesko nožom nadvihnite a obtočte ho okolo rúčky veľkej varešky, aby vznikla trubička. Odložte na mriežku vychladnúť a vytvrdnúť. Takto zrolujte všetky kolieska – musíte pracovať rýchlo, kým sú ešte teplé. Ak príliš vychladnú a budú sa ťažšie stáčať, vráťte ich na 30 sekúnd do rúry.
Smotanu vyšľahajte v mise tak, aby začala držať tvar. Pridajte do nej whisky, potom šľahačku dajte do cukrárskeho vrecka. Ochutenú šľahačku nastriekajte z oboch strán do trubičiek a ihneď podávajte.
Recepty sú z knihy Britské dobrodružství (Slovart)