Krkovička, bôčik alebo panenka? Máte to radi mastnejšie alebo skôr suchšie?
Potrebujete sa držať s cenou nižšie alebo si priplatíte? Či tak, alebo onak, máme riešenie pre každého z vás.
Medailóniky z bravčovej panenky s karí batatmi
- 2 porcie
Potrebujeme:
- 2 bataty
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 štipľavú papričku
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku karí korenia
- 1 konzervu (425 ml) krájaných lúpaných paradajok
- 1 lyžicu medu
- 1 citrón
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, koriander)
- 350 g bravčovej panenky
- 2 lyžice masla
- 1 hrsť šalátu mix
Postup:
Karí bataty
- Bataty očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V hlbokej panvici zohrejeme olej, prihodíme bataty, osolíme, okoreníme a za občasného miešania opekáme. Medzitým očistené strúčiky cesnaku, zázvor a papričku zbavenú jadierok nakrájame nadrobno a pridáme k sladkým zemiakom. Ochutíme škoricou a karí korením. Po chvíli pridáme paradajky z konzervy, med, šťavu z polovice citróna a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Biele časti lahôdkových cibuliek nakrájame na tenké rezance. Po asi 5 minútach, keď sú zemiaky mäkké, stiahneme z plameňa, posypeme pripravenou cibuľkou a nasekanými bylinkami.
Bravčové medailóniky
- Bravčovú panenku očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Uložíme ich rezom dole a dlaňou pritlačíme. Medailóniky ochutíme soľou a korením. Opekáme ich sprudka na rozohriatej grilovacej panvici s olejom. Po asi 6 minútach (podľa hrúbky mäsa), keď sú medailóniky z jednej strany opečené, obrátime ich, na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z polovice citróna, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Servírovanie
- Na tanier naservírujeme bataty spolu s medailónikmi. Prelejeme výpekom, dozdobíme miešanými listami a pokvapkáme olejom.