Krkovička, bôčik alebo panenka? Máte to radi mastnejšie alebo skôr suchšie?
Šťavnatá krkovička s gorgonzolou a opekanými zemiakmi
- 4 porcie
Potrebujeme:
Opekané zemiaky
- 800 g zemiakov
- morskú soľ v mlynčeku
- olivový olej
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvý rozmarín
- 50 g masla
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1 hrsť rukoly
- šťavu z ¼ citróna
Šťavnatá krkovička
- 600 g bravčovej krkovičky bez kosti v celku
- 1 červenú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 50 g masla
- 100 g gorgonzoly
- šťavu z ¼ citróna
Postup:
Opekané zemiaky
- Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a predvaríme vo vriacej osolenej vode. Potom ich scedíme a na druhej rozohriatej panvici s olejom opekáme. Osolíme, okoreníme a dochutíme lístkami rozmarínu. Pred dokončením pridáme maslo, mletú papriku a krátko orestujeme.
- Pred servírovaním umytú a osušenú rukolu ochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy a olejom.
Šťavnatá krkovička
- Mäso nakrájame na plátky, ktoré pod fóliou naklepeme. Šľachy špicom noža narežeme, aby sa krkovička počas pečenia nesťahovala. Osolíme, okoreníme a sprudka restujeme na rozpálenej panvici s olejom.
- Po asi 3-4 minútach, keď je z jednej strany opečená, obrátime ju a do panvice pridáme cibuľu nakrájanú na lupienky a cesnak na plátky. Ochutíme natrhaným rozmarínom, podľa potreby prilejeme olej a cibuľu jemne dochutíme soľou a korením. Po 3 minútach, ako sme mäso otočili, prihodíme maslo, na krkovičku rozložíme gorgonzolu, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
- Tip: Krkovičku na panvici restujeme len krátko (cca 7 minút), aby zostala krehká a šťavnatá. Pri dlhšom opekaní stvrdne a musíme ju dopiecť v rúre.
Servírovanie
- Šťavnatú krkovičku servírujeme s opekanými zemiakmi a rukolou. Mäso prelejeme výpekom s cibuľou a pokvapkáme citrónovou šťavou.