My pre vás máme dvojicu receptov a výzvu, aby ste túto zdravú dobrotu pokusne zaradili do svojho jedálneho lístka.
Grilované jahňacie kotletky s chimichurri
Na 4 porcie potrebujeme:
• morskú soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
• 400 g nových zemiakov
• 8 jahňacích kotletiek
• 25 ml olivového oleja
• 200 g stonkovej brokolice
Na omáčku chimichurri:
• 15 g petržlenu, nasekaného nahrubo
• 15 g koriandru, nasekaného nahrubo
• 15 g mäty, lístky otrhané a nasekané nahrubo
• 2 strúčiky cesnaku, nasekané
• 1 zelenú čili papričku, nasekanú
• 1 šalotku, nasekanú
• 25 ml červeného vínneho octu
• 50 ml olivového oleja
Postup:
Kým čakáte, než sa rozpáli gril, priveďte vo veľkom hrnci k varu vodu, osoľte ju a varte v nej nové zemiaky 10 minút, aby sotva zmäkli.
Keď bude gril rozohriaty, potrite kotletky zo všetkých strán trochou oleja a poriadne osoľte a okoreňte. Scedené zemiaky a surovú brokolicu dajte do misy a vlejte zvyšný olej. Osoľte, okoreňte, všetko premiešajte.
Kotletky položte na gril a opekajte 3-4 minúty z každej strany. Až obrátite mäso, pridajte na gril zemiaky a brokolicu, a tie obráťte po 1-2 minútach.
Na omáčku zmiešajte všetky suroviny v mise a poriadne osoľte a okoreňte.
Na servírovací tanier vyskladajte jahňacinu, zemiaky i brokolicu, prelejte omáčkou a podávajte.