„Problémom súčasnosti je posúvanie chronických ochorení a morbidity do nižších vekových skupín populácie ako dôsledok výrazne nezdravého životného štýlu“, hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Naopak, adekvátna výživa je podľa odborníčky kľúčovou podmienkou pri prevencii a liečbe chorôb, ako aj pilierom nášho zdravého vývoja a vývinu.
Nezdravá strava je našou Achillovou pätou
Z nedávneho prieskumu najväčšej slovenskej zdravotnej poisťovne vyplynulo, že zdravo sa stravujú iba 2 z 10 dospelých, pričom deti sú na tom ešte o niečo horšie.
Väčšina respondentov počas bežných pracovných dní stravu vôbec nerieši a obyčajne zje to, čo má po ruke. Prieskum tiež potvrdil, že správanie a zdravie detí je výrazne ovplyvnené rodičmi. Pokiaľ majú svoju váhu pod kontrolou, darí sa udržiavať optimálnu hmotnosť aj ich potomkom.
Záujem o vyváženú životosprávu, vlastnú hmotnosť a zdravie väčšinou spôsobí zmenu v celkovom životnom štýle, ktorá má - na rozdiel od väčšiny populárnych diét - dlhodobé trvanie. „Spotrebiteľom je potrebné poskytovať primerané vedomosti a zručnosti, týkajúce sa výživy a zdravia, aby si mohli vybrať nutrične hodnotné jedlo z čoraz zložitejšej ponuky potravín“, potvrdzuje Ing. Martina Gažarová, PhD.
Ako sa dá zvýšiť nutričná gramotnosť?
Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku umiestňuje označenie Nutri-Score na prednú stranu obalu výrobkov svojich privátnych značiek. Vďaka nemu podporuje dopyt po nutrične vyvážených potravinách a dlhodobo buduje povedomie o zdravej výžive u svojich zákazníkov.
„Nutričné označovanie zaisťuje presné, štandardizované a zrozumiteľné informovanie spotrebiteľov o obsahu živín v potravinách“, vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD.
Nutri-Score nerozdeľuje potraviny na „dobré“ a „zlé“, naopak učí, ktoré výrobky si môžete dopriať častejšie a ktoré len v obmedzenom množstve. Vďaka jasnému značeniu už na prvý pohľad zistíte, ktorá potravina je nutrične najviac vyvážená a ktorá menej.
„Podobne ako odborníci, aj my považujeme označenie Nutri-Score za veľmi prehľadné a ľahko pochopiteľné a preto ho umiestňujeme na výrobky našich privátnych značiek“, hovorí Samuel Machajdík, hovorca Kaufland Slovensko.
Zásady zdravého stravovania podľa odporúčaní Nutri-Score zahŕňajú najmä:
• zvýšený príjem ovocia, zeleniny a rýb
• obmedzenie konzumácie sladkých, tučných alebo slaných pochutín
• dôraz na príjem vlákniny, vitamínu C, beta-karoténu, vápnika, zinku a železa
• znížený príjem nasýtených mastných kyselín
Podľa viacerých štúdií sa konzumácia potravín, ktoré sú v rámci Nutri-Score hodnotené pozitívnejšie, spája s nutrične vyváženejšou kvalitou stravy, lepším nutričným stavom jednotlivcov a ich zdravšími stravovacími návykmi.
„Z tohto pohľadu môže byť Nutri-Score účinnou pomôckou pre informovanejšie a zdravšie nákupné rozhodnutia, ako aj pre ochranu ľudského zdravia“, dodáva Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.