Chuť a kvalita olivového oleja závisí od celého radu faktorov - od odrody olív, ich pôvodu, stupňa zrelosti pri zbere či spôsobu skladovania a lisovania. Ak napríklad ochutnáte slnečnicové oleje z rôznych končín sveta, zistíte, že chutia prakticky rovnako. Panenský olivový olej je však od odrody k odrode a od regiónu k regiónu iný, podobne ako víno.
Kvalitné oleje sa vyznačujú napr. sýtozelenou farbou a pikantnou chuťou v závere. ,,Práve vysoký obsah polyfenolov, vzácnych antioxidantov, pre ktoré je olivový olej taký cenený, sa totiž prejavuje tým, že olej v hrdle doslova páli,“ radí jeden z degustátorov, Radoslav Mick zo spoločnosti Gourmet Gallery. Šéfkuchár spol. Metro Vojto Artz pripomína, že pri výbere kvalitného oleja sa netreba vždy držať striktne zaužívaných právd či mýtov. „V konečnom dôsledku záleží skutočne len na tom, či vám daný olej chutí, a či je v ňom cítiť kvalitnú surovinu,“ radí.
Čo môže ukázať kvalitu?
Farba
- krásna sýtozelená farba často poukazuje na kvalitný olej
- žlté až takmer bezfarebné sú väčšinou rafinované olivové oleje, lisované z posledných zvyškových surovín
- pozor, nedajte sa oklamať farebnou fľašou!
Chuť
- v rôznych olejoch môžete cítiť napr. stopy bylín, ľahký závoj ovocia, alebo plnšie horkasté a orieškové tóny
- kvalitný olivový olej má výraznú arómu, plnú chuť a spoznať ho môžete aj podľa pikantného záveru
Hustota
- umiestnenie oleja v chladničke nie je nutné, no môže odhaliť čo-to o jeho kvalite
- kvalitný olivový olej pri nízkej teplote začne rýchlo kryštalizovať, pretože je v ňom množstvo nefiltrovaných látok, ktoré sa v chlade zhlukujú a vytvárajú hustejšiu hmotu
- takže čím skôr olej v chlade stuhne, tým je kvalitnejší
TIP:
Spotrebujte olej čím skôr po nákupe. Starnutím totiž pomaličky oxiduje, čo môže postupne ovplyvniť jeho chuť. Najlepšie je skladovať ho v dobre utesnenej originálnej fľaši na tmavom mieste.
Cenovo najvýhodnejšie olejeGiana, olivový olej Pomace
Už samotný názov napovedá, že ide o olej nižšej kategórie - vyrába sa z výliskov. Odporučil by som ho čisto len na tepelnú úpravu (opekanie, vyprážanie...) v kuchyni.
Cena: 4,14 € (1l)
ARO, olivový olej Extra Virgin
Patrí medzi najobľúbenejší olivový olej pre jeho pomerne nízku cenu a k tomu prináležiacu veľmi dobrú kvalitu. Využíva sa hlavne v teplej, ale aj v studenej kuchyni.
Cena: 4,85 € (1l)
Stredná trieda Borges, olivový olej Extra Virgin
Veľmi obľúbený olej strednej kategórie hlavne v domácnostiach. Najširšie využitie má v studenej kuchyni, je vhodný do šalátov.
Cena: 7,86 € (1l)
Prémiová kvalitaVertine, olivový olej Extra Virgin DOP
Vyznačuje sa vynikajúcou chuťou, farbou aj arómou. Aj na etikete je uvedené DOP - Denominazione d´origine protetta – ,,chránené označenie pôvodu“ - certifikát, ktorý sa viaže k miestu pôvodu a výroby olivového oleja.
Cena: 13,98 € (1l)
Piccardo, olivový olej Extra Virgin DOP
Veľmi kvalitný taliansky olivový olej prémiovej kategórie opäť s označením DOP. Je obľúbený pre svoju príjemnú arómu a veľmi jemnú a nasladlú chuť. Patrí medzi moje obľúbené a často ho využívam pri príprave dezertov v kuchyni.
Cena: 16,44 € (1l)