Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke (do vody dáme asi lyžičku soli). Vychladnuté zemiaky ošúpeme. Obe múky vysypeme do misky, v ktorej pripravíme cesto. Posolíme a obe múky premiešame. Postupne pridávame vodu a vytvoríme hutnejšie cesto (jeho kvalitu zistíte tak, že sa odlepuje od misky). Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vyrežeme si pravidelné štvorce, necháme odstáť. Pripravíme si plnku - vidličkou popučíme zemiaky, pridáme bryndzu (125 až 250 g - podľa chuti), pre vláčnosť môžete pridať trochu mlieka. Pridáme ostatné ingrediencie. Štvorčeky cesta naplníme plnkou a zlepíme do trojuholníkov. Vložíme postupne do vriacej vody. Keď pirohy vyplávajú na povrch, sú hotové. Polejeme rozpusteným maslom. Ozdobíme kôprom, kto chce, môže recept vylepšiť a poliať kyslou smotanou či jogurtom.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 100 g pohánkovej (po rusínsky tatarčanej) múky
- vodu (cca 100 až 200 ml)
- soľ
- maslo
Na plnku:
- 4 až 5 ks väčších zemiakov
- 250 g bryndze
- čierne korenie
- soľ
- 3-4 PL mlieka
- nasekaný kôpor