Tie priam lákajú k tomu, aby ste si niečo na ich spôsob uvarili aj vy doma. Prím hrajú zemiaky, mäso, ryby, huby a lesné plody. Z pestrej ponuky sme vybrali kompletný obed.
POLIEVKA - Hernekeitto
Je to sýta hrachová polievka s údeným mäsom (niekde používajú aj údeného lososa) a horčicou. Fíni ju jedávajú vo štvrtok, aby sa zasýtili pred piatkovým dňom pôstu. Dodnes ju každý štvrtok jedia vojaci fínskych ozbrojených síl a deti v školských jedálňach. Najdôležitejšie je večer predtým namočiť suchý hrach.
Potrebujeme:
- 150 g zeleného hrachu
- 150 g údeného mäsa
- 500 g suchého hrachu
- 2 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany
- 2 cibule
- mleté čierne korenie
- majoránku
- olej
- soľ
Postup:
Cibuľu pokrájame na kocky, osmažíme a vlejeme k nej vývar. Keď začne vrieť, pridáme namočený suchý hrach, majoránku a varíme asi 50 minút. Potom odložíme tri lyžice uvareného hrachu, zvyšok rozmixujeme. Do polievky pridáme zelený hrach, smotanu a nakoniec nerozmixovaný hrach a prúžky údeného mäsa alebo údeného lososa.
HLAVNÉ JEDLO - Karjalanpaisti
Starodávne jedlo fínskych chudobných. Varí sa z viacerých druhov mäsa, ktoré sa varí dlho a pomaly, a je výrazne korenené.
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- slnečnicový olej
- maslo
- 4 mrkvy
- 2 cibule
- 700 g mäsa (hovädzie, bravčové alebo aj miešané – vo Fínsku pridávajú aj sobie)
- 4 bobkové listy
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Na panvici zohrejeme olej s maslom a osmažíme nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a chvíľu restujeme. Pridáme nakrájané mäso, bobkové listy, soľ a korenie. Predhrejeme rúru, mäso dáme do jenskej misky alebo inej zapekacej nádoby a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo zakryté. Pečieme pri 250 stupňoch asi polhodinu, potom znížime tepotu a zakryté ho pomaly pečieme hodinu a pol. Medzičasom si uvaríme zemiaky, ktoré na tanieri roztlačíme, aby vsiakli skvelú šťavu z karjalanpaisti.
DEZERT - Mustikkapiirakka
Tento jednoduchý čučoriedkový koláč je ikonický fínsky dezert, ktorý nájdete v každej tamojšej kaviarni a každá rodina má svoj vlastný recept. Jeho komplikovaný názov tvoria dve slová: mustikka znamená čučoriedka a piirakka koláč.
Potrebujeme:
Na cesto do klasickej guľatej formy na cheesecake:
- 250 g miešanej ražnej a polohrubej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g hnedého cukru
- 1 vajce
- prášok do pečiva
- štipku kardamómu
Na náplň:
- 150 g kyslej smotany
- 200 g creme fraiche
- 2 vajcia
- vanilkový cukor
- čučoriedky – čím viac, tým lepšie
Postup:
Maslo a cukor zmiešame, pridáme vajce a suché ingrediencie. Cesto natlačíme do formy. Môžeme dať na 8 minút predpiecť (následne treba nechať cesto vychladnúť), alebo môžeme hneď na cesto naliať náplň, husto ho posypať čučoriedkami a upiecť naraz. Pečenie trvá 20 – 25 minút a koláč je dobrý, keď náplň získa jemnú kôrku, ale v strede sa jemne hýbe. Najlepšie chutí s kopčekom zmrzliny a kopou šľahačky.