Delikátna špargľa je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrú farebnú stravu, ale takisto perfektne poslúži ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť môžete degustovať práve v tomto období, keď je táto zelenina v sezóne.
Kurací steak s citrusovou omáčkou, so špargľou a s feniklom
Počet porcií: 5
Potrebujeme:
- 1 kg kuracích pŕs
- 500 g zelenej špargle
- 2 fenikle
- morskú soľ v mlynčeku
- olivový olej
- 2 lyžice masla
- 6 strúčikov cesnaku
- 1-2 štipľavé papričky
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvý tymian
- 1 citrón
- 1 lyžicu trstinového cukru
- šťavu z 2 pomarančov
- 50 g syra grana padano
- 1 lyžičku nastrúhaného zázvoru
Postup:
Restovaný fenikel so špargľou
- Špargľu očistíme, z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Fenikel nakrájame na hrubšie plátky a dôkladne umyjeme. Oblanšírujeme ho vo vriacej osolenej vode približne 2-3 minúty. Vyberieme a v tom istom hrnci oblanšírujeme špargľu (hlavičky nemusia byť ponorené vo vode). Zeleninu necháme odkvapkať.
- Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, 1 lyžicu masla, cesnak a štipľavé papričky nakrájané na väčšie kúsky. Potom pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista.
Kurací steak s citrusovou omáčkou
- Kuracie prsia narežeme pozdĺžne tak, aby nám vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením a soľou. Kuracie stejky orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja z oboch strán do zlatohneda. Potom pridáme na panvicu 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr grana padano a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby dosolíme.
Servírovanie:
- Na tanier naservírujeme restovaný fenikel a špargľu. Na ne položíme kurací stejk a všetko pokvapkáme citrusovou omáčkou. Na záver dozdobíme feniklovou vňaťou.