Delikátna špargľa je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrú farebnú stravu, ale takisto perfektne poslúži ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť môžete degustovať práve v tomto období, keď je táto zelenina v sezóne.
Grilované hovädzie rolky so špargľou a s bryndzou
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
Hovädzie rolky
- 700 g hovädzieho stehna
- 1 zväzok zelenej špargle
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ks štipľavej papričky
- 150 g plnotučnej bryndze
- ½ citróna
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 30 g masla
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
Šalát
- 4 ks lahôdkovej cibuľky
- 200 g cherry paradajok
- 1 ks štipľavej papričky
- 100 g listového šalátu
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- ½ citróna
- olivový olej
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
Postup:
Hovädzie rolky
- Očistenú špargľu krátko oblanšírujeme – povaríme 2-3 minúty vo vriacej osolenej vode.
- Hovädzie stehno nakrájame na tenké plátky a pod fóliou naklepeme. Osolíme a okoreníme.
- Cesnakom nasekaným nadrobno posypeme plátky mäsa a dôkladne ho doň vtlačíme. Posypeme kúskami čerstvého tymianu a nadrobno nakrájanou štipľavou papričkou zbavenou jadierok. Plátky mäsa potrieme bryndzou a na stred položíme na polovice prekrojenú špargľu. Zrolujeme a uzatvoríme špáradlami. Mäsové rolky opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Na záver pridáme maslo a rolky pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu zakryjeme alobalom a necháme pár minút postáť.
Šalát
- V miske zmiešame na polovice prekrojené cherry paradajky, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku zbavenú jadierok aj čerstvú bazalku. Väčšie šalátové listy opatrne prekrojíme a primiešame k ostatnej zelenine. Ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.
Servírovanie:
- Z roliek odstránime špáradlá a servírujeme ich so šalátom. Celé jedlo môžeme na záver ešte raz pokvapkať citrónovou šťavou.