Levanduľa - (lat. Lavandula)
- Patrí do čeľade hluchavkovité
- Krík alebo polokrík od 20 do 60 cm
- Pestovanie: potrebuje ľahké hlinitopiesočnaté, piesočnaté alebo štrkové pôdy
- Levanduľový olej má viac než 100 zložiek
- Účinky: protizápalové, antiseptické, repelentné
- Obľúbená pri výrobe kozmetiky i pri aromaterapii
Sladké potešenie
Milujete čučoriedkový džem? Vyskúšajte ho urobiť s levanduľou. Na 500 g čučoriedok pridajte 2 čajové lyžičky čerstvých levanduľových kvetov a pripravte podľa svojho obľúbeného postupu. Ak chcete vyskúšať radšej sirup, pripravte si 120 g nakrájaných kvetov, 1 citrón, 800 g cukru a 1,5 litra vody. Ingrediencie zalejeme vrelou vodou a rozpustíme cukor. Pokrájaný citrón pridáme do vychladnutej vody a prikryté necháme odstáť dva dni. Sirup treba skladovať vo fľašiach na tmavom a chladnom mieste.
Na horúci deň
Levanduľovú zmrzlinu pripravíte jednoducho pridaním 2 lyžičiek sušenej levandule do domácej vanilkovej zmrzliny, levanduľa sa však hodí aj do sorbetov. Ak ju chcete pridávať do nápojov, skombinujte med, citrónovú šťavu a čerstvé levanduľové kvety. Nápoj jemne zafarbia a pridajú jedinečnú arómu. Pridať môžete aj svoj obľúbený alkohol.