Ako uvádza The Sun, najnovšia štúdia totiž prišla na to, že konzumenti kávy žijú dlhšie. Vedci sledovali 171-tisíc Britov a zistili, že tí, ktorí si pravidelne užívajú tento nápoj, majú až o tretinu menšiu pravdepodobnosť, že zomrú mladí. Podľa vedcov si netreba odopierať ani cukor. Ak ho kávičkári pridajú, získajú dokonca zdravotné výhody.
„Naša štúdia zistila, že dospelí, ktorí každý deň pili mierne množstvo kávy sladenej cukrom, mali o 30 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s nekonzumentmi kávy,“ uviedol doktor Dan Liu zo Southern Medical University v Číne. Kávičkári majú podľa zistení menšiu pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu alebo budú trpieť ochoreniami srdca. Instantné, mleté a bezkofeínové verzie kávy boli dokonca spojené s nižším rizikom smrti.
Štúdia sledovala ľudí v strednom veku v Spojenom kráľovstve v rokoch 2009 až 2018, aby zistila, aká je pravdepodobnosť, že zomrú v priebehu siedmich rokov. Vedci zistili, že akékoľvek množstvo nesladenej čiernej kávy znížilo nebezpečenstvo úmrtia o 16 až 21 percent. Medzi 1,5 až 3,5 šálkami denne s čajovou lyžičkou cukru sa riziko znížilo dokonca o 29 až 31 percent.