Medový krémeš
Potrebujeme:
Medové pláty
- 300 g hladkej múky (00 špeciál)
- 100 g práškového cukru
- 50 g masla
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 20 ml tuzemáku
- 2 vajíčka
- 30 g medu
Snehový pudingový krém
- 1 l mlieka
- 100 g Zlatého klasu
- 5 vajíčok
- 200 g kryštálového cukru
- štipka soli
Ešte budeme potrebovať
- 1 l smotany na šľahanie (33 %)
- 30 g práškového cukru
- práškový cukor (na ozdobenie krémeša)
- hladkú múku (na posypanie papiera na pečenie)
Postup
Medové pláty
Všetky ingrediencie dáme do robota s nadstavcom lopatka a vymiesime kompaktné cesto, ktoré zabalené necháme v chladničke aspoň hodinu odpočinúť. Potom ho rozdelíme na dve polovice a rozvaľkáme na pomúčenom papieri na pečenie natenko do tvaru obdĺžnika. Vyrežeme obdĺžnik s rozmermi 30 x 20 cm. Preložíme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C približne 10 minút. Dávame pozor, aby sa cesto nepripieklo. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhý plát.
Snehový pudingový krém
Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým Zlatý klas vymiešame s vaječnými žĺtkami dohladka. Primiešame polovicu cukru. Bielka šľaháme so štipkou soli a zvyšným cukrom. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Horúci puding prilejeme k šľahajúcim sa bielkam. Krém rovnomerne nanesieme na upečený plát a dáme stuhnúť do chladničky.
Záver
Smotanu spolu s práškovým cukrom vyšľaháme dotuha. Šľahačku nanesieme na stuhnutý pudingový krém. Povrch uhladíme a prikryjeme druhým plátom cesta. Necháme v chladničke zmäknúť, ideálne počas noci. Na záver krémeš vyrežeme z formy a posypeme práškovým cukrom.