Miera ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe narástla počas rokov 2011 – 2019 o 53 %. Tretina skúmaných jabĺk a takmer polovica černíc obsahovala látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby alebo vrodené poruchy, píšu vedci z organizácie Pesticide Action Network (PAN).
Vedci analyzovali 100 000 vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov „šokujúce“. Miera kontaminovaných kiwi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na 32 % v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 % na viac než dvojnásobok. „Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby,“ vyhlásila hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová. Odporučila preto kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé deti.
Podľa údajov za rok 2019 patria medzi najzasiahnutejšie ovocie černice, broskyne, jahody, čerešne a marhule. Zo zeleniny je to zase stonkový zeler, zelerový koreň a kel. „Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 % ovocia je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie,“ vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker. Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov, ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie množstvo toxickejšej látky.