Malé vrecúško dokáže čerstvé droždie z chladničky zastúpiť vskutku plnohodnotne! Alebo nie? Odborníci z českého magazínu dTest si trvanlivých pomocníkov preverili.
Kysnutie cesta pomocou droždia je založené na schopnosti kvasiniek Saccharomyces cerevisiae prijímať cukry z okolia a meniť ich na oxid uhličitý. Ten potom v ceste funguje ako kypriaci plyn, zväčšuje jeho objem a vytvára typickú pórovitú textúru striedky pečiva. Odborníci z českého magazínu dTest preverili schopnosti sušených kvasníc zo všetkých strán.
„Jadrom testu boli, pochopiteľne, pekárske skúšky,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka magazínu dTest, a dodáva: „Okrem nich sme však vrecká poslali na kontrolu mikrobiológom, aby v nich spočítali živé kvasinky.“ Záver skúšok bol jednoznačný: sušené droždie žije!