6. Ovocie obsahuje cukor, preto sa po ňom priberá
Tento mýtus zrejme šíria ľudia, ktorí si myslia, že za priberanie môže len a len zlý cukor.
Pravda
- ovocie obsahuje prirodzene sa vyskytujúci cukor
- ovocie však zároveň obsahuje vodu, minerály, vitamíny a vlákninu
- glukóza a fruktóza v ovocí sa viažu n a vlákninu, čo spomaľuje nárast hladiny krvného cukru
Ako uskladniť ovocie, aby ste nejedli čistý cukor?
Katarína Skybová, kompliment® - Inštitút redukcie a prevencie nadváhy
Najlepším spôsobom je jednoznačne mrazenie. Ďalšou možnosťou je sušenie. Sušené ovocie síce je kalorickejšie ako čerstvé, ale nie preto, že doň pridávame cukor, ale preto, že stráca vodu. Zaváraniny, džemy a detské výživy sa bežne pripravujú s cukrom. Dajte pozor na recepty, ktoré síce hovoria o tom, že recept na zaváraniny je bez cukru, no miesto neho obsahuje med či sirup. Je to totiž z výživového aj kalorického hľadiska to isté. Pri zaváraní môžete použiť stéviový cukor či xylitol, ktoré majú asi o tretinu menej kalórií ako bežný cukor. Detské výživy bežne cukor vôbec nepotrebujú, stačí použiť sladké ovocie, jabĺčka, slivky, broskyne či hrušky. V ovocí je cukru prirodzene dosť a rozvarením sa sladká chuť ešte zvýrazní.
Ako zavárať bez cukru?
- Do pohárov dáme ovocie a pridáme soľ, len trošku medzi prsty.
- Zalejeme vodou priamo z vodovodu.
- Poháre dôkladne uzavrieme a necháme ich sterilizovať ako klasicky pri zaváraninách, teda v závislosti od druhu ovocia, čo je 10 až 20 minút.
- Soľ vytiahne z ovocia cukor asi po mesiaci, takže skôr neochutnávajte, aby ste sa nesklamali výsledkom.
- Ide o menej sladkú chuť, ale skôr vynikne prirodzená chuť ovocia.