Do vienka dostal obrovský talent, a so svojou kapelou koncertuje aj po svete. Jeho úspešnú kariéru a život však narušila hrozivá rakovina. Novému Času priznal ťažký boj a opísal kolotoč vyšetrení a zákrokov, ktoré musel pre desivú diagnózu podstúpiť.
Vladimír Sendrei srší radosťou zo života a na pódiách svojou hudbou rozprúdi vždy dobrú zábavu. Aj keď sa snaží byť vždy pozitívne naladený, nedávno ho zasiahla správa, ktorá ho poriadne prekvapila. Hudobník priznal, že mu diagnostikovali rakovinu, ktorá mu okamžite prevrátila život naruby. „Bol som onkologický pacient. Po covide mi zistili nádor, dosť veľký. Bol som na operácii. Mal som nádor na hrubom čreve a 25 cm z hrubého čreva išlo dole. Bol som operovaný novým systémom, dá sa povedať, že roboticky, v Banskej Bystrici a operoval ma jeden veľký odborník,“ priznal pre Nový Čas nečakanú správu umelec, ktorý však rozhodne nestráca nádej.
„Trvalo dosť dlho, kým som sa dostal na operáciu, a práve preto mi nádor dosť narástol, takže som dostával chemoterapie päťkrát a dúfam, že po CT bude dobrý výsledok. Budem mať CT celého tela v najbližšej dobe, tak verím, že to bude v poriadku. Cítim sa dobre, tak dúfam, že ten hore mi pomôže. Musím veriť, že som zdravý,“ dodal Sendrei.
Udrela nečakane
Vladimír si vypočul diagnózu a bol šokovaný. Vôbec sa podľa jeho slov totiž necítil zle, no badal na sebe pár zmien. „Strácal som železo v krvi. Bledli mi ruky, prsty, išiel som k lekárovi a lekárka zistila, že toho železa je tam naozaj málo. Zhrozila sa, že či som ešte neodpadol, lebo ten stav bol naozaj vážny. A potom cez kolonoskopiu zistili, že je tam nádor a rakovina,“ uzavrel spevák, ktorý verí, že ho nakoniec čaká pozitívna správa, že je opäť zdravý.
Prevencia je základ
Štefan Mucha, gastroenterológ
Ochoreniu sa dá najefektívnejšie predchádzať správnou životosprávou a onkologickým skríningom. Vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka ovplyvňujú okrem vrodených predispozícií životospráva, nedostatok pohybu, obezita, fajčenie, alkohol a konzumácia mäsa, hlavne červeného. Najnevhodnejšie je bravčové mäso, pričom nezanedbateľný je tiež spôsob prípravy mäsa. Nevhodné je vyprážané, pečené a grilované mäso. Rovnako tak sa neodporúča ani konzumácia mäsových výrobkov, údenín a horúcich nápojov.