Reklama

Trojica receptov, ktorými nemôžete šliapnuť vedľa: Dobroty z jahôd pre mlsné jazýčky

Trojica receptov, ktorými nemôžete šliapnuť vedľa: Dobroty z jahôd pre mlsné jazýčky

Zdroj: lidl

Reklama

Poznáte niekoho, kto nemiluje jahody?

Nečudo, že toto esteticky veľmi vydarené ovocie je také obľúbené
u maškrtníkov i cukrárov.
My sme si pre vás pripravili trojicu receptov,
ktorými nemôžete šliapnuť vedľa.

Jahodové semifreddo


12 porcií

Potrebujeme:

Jahodová omáčka

  • 500 g jahôd
  • 120 g kryštálového cukru
  • šťavu z ½ citróna

Krém

  • 300 g mascarpone
  • 200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 konzervu (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka
  • maslo na vymazanie formy

Servírovanie

  • 250 g čerstvých jahôd
  • čerstvú mätu

Postup:

Jahodová omáčka

  • Umyté jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny. V kastróle ich zasypeme cukrom, zalejeme citrónovou šťavou a varíme približne 10 minút, kým zredukujú svoj objem na 2/3 a zhustnú. Potom ich necháme dôkladne vychladnúť.

Krém

  • Mascarpone spolu s nátierkou a so smotanou šľaháme do polotuha. Prilejeme kondenzované mlieko a krátko prešľaháme.
  • Okraje formy vymažeme maslom. Formu vystelieme papierom na pečenie a naplníme polovicou polotuhého krému. Pridáme vrstvu omáčky (zhruba polovicu). Špajdľou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Zalejeme zvyšným krémom, povrch uhladíme a necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 8 hodín.

Servírovanie

  • Pred podávaním necháme semifreddo hodinu povoliť v chladničke. Potom ho pomocou tepla z flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode vyklopíme z formy a stiahneme papier na pečenie. Povrch uhladíme, prelejeme zvyšnou omáčkou a dozdobíme kúskami jahôd a lístkami mäty. Jahodové semifreddo nakrájame na plátky pomocou noža namočeného do horúcej vody.

Panna motta s jahodovým carpacciom


6 porcií

Potrebujeme:

Panna cotta

  • 3 plátky želatíny (5 g)
  • 500 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 45 g kryštálového cukru

Jahodové carpaccio

  • 500 g čerstvých jahôd

Zálievka

  • 80 g medu, šťavu z 1 citróna

Na ozdobenie

  • 80 g nesolených pistácií

Postup:

  • Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale. Smotanu nalejeme do kastróla, prisypeme cukor a necháme zovrieť. V zohriatej, ale nie vriacej smotane ručne metličkou rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Zmes príliš nešľaháme, aby sa nezačala tvoriť pena. Pripravenú zmes necháme vychladnúť a potom ju nalejeme do silikónových formičiek. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť min. 8 hodín, najlepšie celú noc. Jahody umyjeme, zbavíme lístkov a nakrájame ich na čo najtenšie plátky.

Servírovanie

  • Jahody ozdobne uložíme na tanier a do stredu vyklopíme stuhnutú pannu cottu. Dezert pokvapkáme medom zmiešaným s citrónovou šťavou a dozdobíme nasekanými pistáciami.

Roláda s jahodami a so šľahačkou

  • 8 porcií

Potrebujeme:

Korpus

  • 5 bielkov
  • 275 g kryštálového cukru
  • 1 lyžičku Zlatého klasu
  • 1 lyžičku vínneho octu
  • 50 g mandľových plátkov

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 250 g mascarpone
  • kôru z 1 citróna

Ešte budeme potrebovať

  • 200 g jahôd
  • jahodový džem na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  • Bielka začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor. Sneh miešame potom ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob a vínny ocot.
  • Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10 - 15 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
  • Kým roláda chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny.
  • Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané jahody a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke.

Servírovanie

  • Pred podávaním posypeme roládu práškovým cukrom a horúcim nožom ju nakrájame na rezy.

Viac receptov nájdete na www.kuchynalidla.sk

Autor: © Nový Čas, lidl

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace