Trojica receptov, ktorými nemôžete šliapnuť vedľa: Dobroty z jahôd pre mlsné jazýčky
25. 6. 2022, 8:00

Zdroj: lidl
Reklama
Poznáte niekoho, kto nemiluje jahody?
Nečudo, že toto esteticky veľmi vydarené ovocie je také obľúbené
u maškrtníkov i cukrárov. My sme si pre vás pripravili trojicu receptov,
ktorými nemôžete šliapnuť vedľa.
Jahodové semifreddo
12 porcií
Potrebujeme:
Jahodová omáčka
- 500 g jahôd
- 120 g kryštálového cukru
- šťavu z ½ citróna
Krém
- 300 g mascarpone
- 200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 konzervu (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka
- maslo na vymazanie formy
Servírovanie
- 250 g čerstvých jahôd
- čerstvú mätu
Postup:
Jahodová omáčka
- Umyté jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny. V kastróle ich zasypeme cukrom, zalejeme citrónovou šťavou a varíme približne 10 minút, kým zredukujú svoj objem na 2/3 a zhustnú. Potom ich necháme dôkladne vychladnúť.
Krém
- Mascarpone spolu s nátierkou a so smotanou šľaháme do polotuha. Prilejeme kondenzované mlieko a krátko prešľaháme.
- Okraje formy vymažeme maslom. Formu vystelieme papierom na pečenie a naplníme polovicou polotuhého krému. Pridáme vrstvu omáčky (zhruba polovicu). Špajdľou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Zalejeme zvyšným krémom, povrch uhladíme a necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 8 hodín.
Servírovanie
- Pred podávaním necháme semifreddo hodinu povoliť v chladničke. Potom ho pomocou tepla z flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode vyklopíme z formy a stiahneme papier na pečenie. Povrch uhladíme, prelejeme zvyšnou omáčkou a dozdobíme kúskami jahôd a lístkami mäty. Jahodové semifreddo nakrájame na plátky pomocou noža namočeného do horúcej vody.
Panna motta s jahodovým carpacciom
6 porcií
Potrebujeme:
Panna cotta
- 3 plátky želatíny (5 g)
- 500 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 45 g kryštálového cukru
Jahodové carpaccio
- 500 g čerstvých jahôd
Zálievka
- 80 g medu, šťavu z 1 citróna
Na ozdobenie
- 80 g nesolených pistácií
Postup:
- Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu na obale. Smotanu nalejeme do kastróla, prisypeme cukor a necháme zovrieť. V zohriatej, ale nie vriacej smotane ručne metličkou rozmiešame napučanú vyžmýkanú želatínu. Zmes príliš nešľaháme, aby sa nezačala tvoriť pena. Pripravenú zmes necháme vychladnúť a potom ju nalejeme do silikónových formičiek. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť min. 8 hodín, najlepšie celú noc. Jahody umyjeme, zbavíme lístkov a nakrájame ich na čo najtenšie plátky.
Servírovanie
- Jahody ozdobne uložíme na tanier a do stredu vyklopíme stuhnutú pannu cottu. Dezert pokvapkáme medom zmiešaným s citrónovou šťavou a dozdobíme nasekanými pistáciami.
Roláda s jahodami a so šľahačkou
- 8 porcií
Potrebujeme:
Korpus
- 5 bielkov
- 275 g kryštálového cukru
- 1 lyžičku Zlatého klasu
- 1 lyžičku vínneho octu
- 50 g mandľových plátkov
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 250 g mascarpone
- kôru z 1 citróna
Ešte budeme potrebovať
- 200 g jahôd
- jahodový džem na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Bielka začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor. Sneh miešame potom ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob a vínny ocot.
- Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10 - 15 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- Kým roláda chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny.
- Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané jahody a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke.
Servírovanie
- Pred podávaním posypeme roládu práškovým cukrom a horúcim nožom ju nakrájame na rezy.
Viac receptov nájdete na www.kuchynalidla.sk
Autor: © Nový Čas, lidl