Poznáte niekoho, kto nemiluje jahody?
Nečudo, že toto esteticky veľmi vydarené ovocie je také obľúbené
u maškrtníkov i cukrárov. My sme si pre vás pripravili trojicu receptov,
ktorými nemôžete šliapnuť vedľa.
Jahodové semifreddo
Otvoriť galériu
Jahodové semifreddo
Zdroj: lidl
12 porcií
Potrebujeme:
Jahodová omáčka
- 500 g jahôd
- 120 g kryštálového cukru
- šťavu z ½ citróna
Krém
- 300 g mascarpone
- 200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 konzervu (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka
- maslo na vymazanie formy
Servírovanie
- 250 g čerstvých jahôd
- čerstvú mätu
Postup:
Jahodová omáčka
- Umyté jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny. V kastróle ich zasypeme cukrom, zalejeme citrónovou šťavou a varíme približne 10 minút, kým zredukujú svoj objem na 2/3 a zhustnú. Potom ich necháme dôkladne vychladnúť.
Krém
- Mascarpone spolu s nátierkou a so smotanou šľaháme do polotuha. Prilejeme kondenzované mlieko a krátko prešľaháme.
- Okraje formy vymažeme maslom. Formu vystelieme papierom na pečenie a naplníme polovicou polotuhého krému. Pridáme vrstvu omáčky (zhruba polovicu). Špajdľou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Zalejeme zvyšným krémom, povrch uhladíme a necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 8 hodín.
Servírovanie
- Pred podávaním necháme semifreddo hodinu povoliť v chladničke. Potom ho pomocou tepla z flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode vyklopíme z formy a stiahneme papier na pečenie. Povrch uhladíme, prelejeme zvyšnou omáčkou a dozdobíme kúskami jahôd a lístkami mäty. Jahodové semifreddo nakrájame na plátky pomocou noža namočeného do horúcej vody.