Zamaškrtiť si na chutnom obede v špičkovom hoteli nie je nič nezvyklé, zažiť gurmánsky zážitok v školskej jedálni je však výnimkou. Partia kuchárov zo Žilinskej univerzity však rozmaznáva žalúdky študentov s takou chuťou a láskou, že získala prvenstvo na medzinárodnej súťaži školských a univerzitných jedální v Prahe a zdolali kolegov z Nemecka i Česka.
Súťaž organizovali Koleje a menzy České zemědělské univerzity v Prahe. V súťaži boli dokonca kateringové tímy dvoch veľkých univerzít, ako aj najväčšia stravovacia spoločnosť v Nemecku! Úspech priniesla jednoduchá, ale nápadito spracovaná polievka – bryndzová s karfiolom. „Chutne, zdravo a nutrične vyvážene tak, aby vám dobre pracoval mozog, boli ste nasýtení a po výdatnom obede sa dokázali sústrediť na štúdium - v tom je tajomstvo dobrého menu,“ hovorí riaditeľka Stravovacieho zariadenia Menza Žilinskej univerzity Anna Ďatková.
Na výbere kuchárov si dáva záležať. „Keď sme tvorili tím, vyberali sme profesionálov s dlhoročnými skúsenosťami. Naše kuchárky Martina Mešková a Gabriela Žiaková dokážu jedlo pripraviť s láskou a nápaditosťou,“ chváli kolegyne. Víťaznú polievku dochutili pestom a medvedím cesnakom, ozvláštnili ju aj pridaním opraženej zemiakovej knedle s mrkvovými čipsmi. Špecialita, ktorú podávali najmä na rôznych príležitostiach, je dnes súčasťou bežného menu.