Keď sa teploty šplhajú vysoko nad tridsiatku, príde vám vhod, keď si namiesto klasického espressa doprajete kávu pripravenú odlišným spôsobom. Je známy ako cold brew a ponúka nielen dokonalé osvieženie, ale aj mnoho variácií nápojov.
Cold brew
Cold brew má jemnejšiu, menej trpkú chuť a takáto káva je šetrnejšia aj k vášmu žalúdku. Príprava je viac než jednoduchá. Postačí vám káva zomletá na strednú hrúbku, voda a nádoba, v ktorej kávu necháte odstáť zhruba 14 až 16 hodín. Do nádoby najprv vložte kávu a pridajte vodu v pomere 1:4, zatvorte a uložte do chladničky.
Počkajte aspoň 12 hodín, následne preceďte cez filter alebo si kávu pripravte priamo vo french presse. Do dokonalej letnej kávy pridajte ľad, prípadne mlieko a cukor podľa chuti. Cold brew je tiež vynikajúcim základom pre ďalšie kávové špeciality. Nezabudnite, že ide o silnú, nezriedenú kávu. Ak chcete množstvo kofeínu v nápoji znížiť, rozrieďte ju vodou alebo mliekom.
Pripravte si affogato
Už ste tento výraz počuli? Toto talianske slovo znamená „potopený“. Keďže krása je v jednoduchosti, pripravte si do misky svoju obľúbenú zmrzlinu, ktorú zalejete chutným espressom. Dokonalá letná pochúťka je na svete!