Jednotlivé odrody tých červených sú si veľmi podobné. V zásade sú guľaté alebo oválne, zelené alebo pruhované a vo vnútri väčšinou červené. Chuťou sa veľmi nelíšia a obsah zdraviu prospešných látok je v podstate rovnaký. Obľúbená osviežujúca a šťavnatá pochúťka je skvelým spôsobom, ako v lete bez problémov udržiavať hydratáciu aj u detí.
Voda však ani zďaleka nie je to jediné, čím nám melón prospieva. Je zároveň aj zásobárňou pestrej palety vitamínov a minerálov. Veľa ľudí nemá rado melónové jadierka a prácne ich z dužiny vyberá. To je však veľká škoda, pretože sú zdravé. Už si len vybrať ten pravý. Ako spoznať sladký, správne dozretý melón?
Jadierka sú zdravé!
- obsahujú horčík, ktorý pomáha regulovať činnosť srdca, krvný tlak aj metabolizmus
- podporujú tvorbu kolagénu, dobrého pre chrupavky, vlasy, nechty, pleť
- lykopén v nich je silný antioxidant
- arginín pomáha chrániť prostatu
Zloženie
- 90 % - voda
- 6 - 10 % - cukor v podobe fruktózy
Vitamíny
- C; K; karotény, ktoré sa menia na vitamín A; B1-tiamín; B3-niacín; B6-pyridoxín; B9-kyselina listová
Minerály
- draslík, vápnik, horčík, mangán, fosfor, meď, sodík, železo