Svoje tipy na „veggie“ grilovanie si dnes pre vás pripravila profíčka z vegánskeho bistra Soňa Makranská, ktorú na Instagrame nájdete pod menom Sova_huhu. Mrkvové tortilly s vegánskymi kuracími nugetkami, pripravené na grile podľa jej receptu, určite potešia v horúcich dňoch malých aj veľkých labužníkov.
5 tipov na „veggie“ grilovanie podľa Sovy_huhu
Tip č.1: „Zabudnite na predsudky voči grilovaniu zeleniny alebo rastlinných alternatív. Tajomstvo úspechu sa ukrýva v čerstvých ingredienciách v spojení s vôňou grilu, ktoré aj to najjednoduchšie jedlo premenia na gastronomický zážitok“, radí skúsená vegánka. Ľahké letné menu na gril naviac nezaťaží trávenie a neohrozí vašu štíhlu líniu.
Tip č.2: Základom každej vydarenej grilovačky je chutná marináda. Použite vaše obľúbené ingrediencie, nešetrite bylinkami a spoľahnite sa na rastlinné tofu, ktoré ich vďaka svojej neutrálnej chuti dokáže výborne nasiaknuť. „Odporúčam tofu najskôr osušiť v utierke – viac sa napije pripravenej marinády. Pred naložením ho ešte popichajte vidličkou,“ dodáva Soňa.
Tip č.3: K opečenej zelenine a grilovanému tofu sa výborne hodí chutná majonéza alebo jogurtový dip. Rastlinnú majonézu vykúzlite s použitím nesladeného sójového mlieka, oleja, cukru, soli, čierneho korenia, horčice a octu.
Tip č.4: „Popustite uzdu svojej fantázii - na gril sa hodí úplne všetko,“ tvrdí vegánka a pokračuje, „moje obľúbené sú napríklad jablká, ktoré stačí nakrájať a priamo na grile poprášiť cukrom a škoricou.“
Tip č.5: Vegánsky burger či nugetky už zasýtili nejedného „mäsožravca“. Chutné „veggie“ výrobky nájdete napríklad v Kauflande. A nadštandardný sortiment rastlinných výrobkov, vrátane privátnej značky K-take it veggie, aj v aktuálnom letáku „Veggie leto“.
Mrkvové tortilly s vegánskym nugetkami podľa Soni Makranskej
Ingrediencie:
4 ks mrkvová tortilla
1 balenie K-take it veggie nugetky
čerstvý šalát
250 g tekvice
100 g nasekanej červenej kapusty
avokádo
240 g červenej fazule
5 lyžíc K-take it veggie kokosového jogurtu
čerstvé oregano
soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Tekvicu si ugrilujeme, popučíme vidličkou s troškou soli a štipkou muškátového orieška. Nugetky stačí pár minút opiecť na grile do chrumkava. Šalát očistíme a natrháme na väčšie kusy. Zrelé avokádo nakrájame na pásiky, kapustu nasekáme najemno a z fazule, oregana, kokosového jogurtu, soli a pretlačeného cesnaku vymixujeme pastu.
Do stredu mrkvovej tortilly budeme pozdĺžne vrstviť jednotlivé časti. Najskôr ju natrieme popučenou ochutenou tekvicou, pridáme K-take it veggie nugetky, fazuľovú pastu a všetku zeleninu. Okraje tortilly preložíme dovnútra a rolujeme odspodu nahor. Pripravené wrapy môžeme ešte krátko opiecť na grile. Prajeme dobrú chuť.
Zrazu sú všetci veggie-tariáni!