"Naša kontrola kvality ako zdroj kontaminácie zistila lecitín," uviedla veľkoobchodná spoločnosť. Jej hovorca agentúre AFP oznámil, že väčšina kontaminovaných výrobkov je stále vo fabrike Wieze a že skupina práve kontaktuje svojich 73 zákazníkov, aby sa ubezpečila, že sa problém nedotkne spotrebiteľov.
Spoločnosť Barry Callebaut informovala belgický federálny úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca (FASFC) a z preventívnych dôvodov uzavrela všetky svoje výrobné linky na výrobu čokolády vo Viedni. Úrad kontamináciu vyšetruje na mieste.
"Všetky čokoládové výrobky vyrobené vo Viedni po 25. júni boli zablokované," uviedla firma a dodala, že všetky linky na výrobu čokolády budú pred obnovením výroby vyčistené a vydezinfikované. Továreň sa označuje za najväčšiu na svete, nachádza sa asi 30 kilometrov severozápadne od Bruselu.
"Bezpečnosť potravín je pre spoločnosť Barry Callebaut nesmierne dôležitá a táto kontaminácia je úplne výnimočná. Máme dobre definovanú politiku a postupy pre bezpečnosť potravín, "uviedla firma.
Skupina Barry Callebaut dodáva kakao a čokoládové prípravky širokej škále spoločností v potravinárskom priemysle, od priemyselných gigantov, ako je Hershey, Mondelez, Nestlé a Unilever, až po drobných pekárov.
V uplynulom finančnom roku, ktorý sa skončil 31. augusta 2021, firma zvýšila odbyt produktov na 2,2 milióna ton. Vykázal pritom čistý zisk 384,5 milióna švajčiarskych frankov (9,5 miliardy Kč) a tržby 7,2 miliardy frankov. Skupina zamestnáva vyše 13.000 ľudí a má viac ako 60 výrobných závodov po celom svete.