Dnes sa pochválila svojím obľúbeným kokosovým karí soté s morčacím mäskom a basmati ryžou. Je to exotické, ľahké jedlo, ideálny letný obed pre dvoch alebo pre celú rodinu.
Na 4 porcie kokosového karí potrebujeme:
500 g morčacích pŕs
400 g ananásových kúskov v sladkom náleve
400 ml kokosového mlieka
1 malú cuketu
20 g bezlaktózového masla
30 ml bezlaktózovej smotany na varenie
2 čajové lyžičky špaldovej hladkej múky
400 g basmati ryže
olivový olej
soľ
mleté farebné korenie
karí korenie kurkumu
čili mleté
Postup:
Na prípravu tohto ľahkého exotického jedla potrebujeme približne 35 - 40 min.
Morčacie mäsko (ak máte radšej kuracie, pokojne použite to, postup je rovnaký) umyjeme a nakrájame na malé podlhovasté kúsky. Do woku pridáme malé množstvo olivového oleja a keď je dostatočne rozpálený, vložíme mäso, ktoré okamžite nasolíme, okoreníme a pridáme karí. Premiešame a opäť nasolíme, okoreníme a pridáme karí.
Keď sa nám po pár minútach mäsko zatiahne, vyberieme ho z woku do extra misky tak, aby nám v panvici zostala len šťava, ktorú pustilo. Ak používame ananás z plechovky, zlejeme z neho šťavu do extra pohára a len kúsky ananásu vložíme do woku a premiešame s výpekom, ktorý sme získali z mäska. Ananás osolíme, okoreníme, pridáme karí a dve polievkové lyžice šťavy z ananása. Túto zmes necháme na ohni pár minút, ananás natiahne všetky koreniny a vďaka cukru sa trochu skaramelizuje - pozor, aby sa nepripálil!
Do takto pripraveného ananásu pridáme 200 ml vody a necháme chvíľku povariť, nech nám ananás čo najviac zmäkne a po cca 5 minútach pridáme celé kokosové mlieko. Premiešame a necháme ďalších 5 minút na miernom ohni variť. Nakoľko používame sladkú ingredienciu, netreba sa báť soli. Jedlo má byť sladko-slané, takže je v poriadku, ak ho budete dosáľať viac.
Do omáčky postupne pridáme trochu masla na zjemnenie, takisto trochu smotany, ktorú necháme opäť minútku prevrieť. Medzičasom sme si na malé mesiačiky nakrájali cuketu, ktorú sme v miske nasolili a nechali cca 10 min. odstáť. Vodu, ktorú cuketa pustí, vylejeme, a takto scedenú cuketu pridáme do woku. Nakoľko bola nasolená a nakrájaná na tenšie plátky, je dostatočne mäkká a potrebuje max. minútku.
Zmes premiešame a nakoniec pridáme mäsko, ktoré sme si pripravili hneď na začiatku. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme, pridáme karí a čili. Na záver veľmi jemne zahustíme hladkou špaldovou múkou, ktorú sme si zmiešali s vodou a precedili, aby sme zamedzili tvorbe hrčiek. Premiešame, necháme ešte pol minútky prevariť.
Basmati ryža:
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme. Basmati ryžu cez sitko premyjeme, aby sme ju zbavili prípadných nečistôt a škrobu. Takto premytú ryžu vložíme do vriacej vody a varíme 7-8 minút. Scedíme a môžeme servírovať.