Veď mnohí zamestnanci vrátane nej tu pracujú desiatky rokov. „Maľujem 45 rokov a stále ma to baví,“ hovorí počas toho, ako jej pod rukami vzniká umelecké dielo. Pre nás, čo nevieme nakresliť ani rovný domček, je to niečo neskutočné. O pár metrov ďalej pracuje na váze umelec Juraj. Pýtame sa ho, aký dekor maľuje najradšej. „Určite habánsky dekor a naopak, najmenej rád maľujem modrý. Ale urobiť musím všetko,“ smeje sa.
Tradičné dekory
Podľa kombinácií použitých farieb sa rozlišujú štyri typy dekoru. „Pestrý používa výrazné farby – červenú, žltú, modrú, zelenú, hnedú a fialovú. Typická je preň červená ruža, ktorá je dominanta dekoru, a okolo toho sa maľujú ďalšie kvietky. Ďalej poznáme habánsky dekor, ktorý sem bol prinesený zo zahraničia a obsahuje rovnaké farby ako pestrý dekor, okrem červenej. Najznámejší je typický modrý dekor maľovaný výlučne touto farbou, no a najmenej známy je zelený. Ako názov napovedá, má dominantnú zelenú farbu v kombinácii s hnedou, ktorou sa vykresľujú kontúry ornamentu. Teraz je celkom IN, mnoho mladých po ňom siaha ako po dizajnovom kúsku, ktorý ozvláštni ich interiér,“ učí nás rozdiely v dekoroch Filip Fuňa.
Delikátna práca
Farby sú práškové, čiže keď na výrobkoch uschnú, bez problémov ich nesprávnym dotykom zmažete a je vymaľované. Teda zotreté. „Napríklad veľká váza schne a maľuje sa aj mesiac. Preto sa s výrobkami musí manipulovať extrémne opatrne, aby sa nezničili tie neskutočné hodiny trpezlivej práce,“ podotýka manažér. Keramika pôsobí v tejto fáze nevýrazne, no farby, život a celú tú nádheru jej už onedlho vdýchne pri teplote 950 – 1150 °C pec.
Práve jednu zamestnanec Marián plní už namaľovanou keramikou, a tak v obklopení stoviek váz, šáločiek, tanierov a iných predmetov sledujeme v priamom prenose, ako sa to robí. „Ukladáme to do poschodí, aby sa kúsky nedotýkali, pretože by ich topiaca sa glazúra zlepila jeden o druhý. Pri prvom výpale sa však dotýkať môžu. V piatok pec naložíme a v pondelok sa bude vykladať. V malej peci vieme skrátiť túto dobu na deň, čiže ak niečo potrebujeme zhotoviť rýchlejšie alebo máme viacej objednávok, tak používame aj tú. Obe majú digitálny displej, kde vidíme, koľko je vo vnútri stupňov a či výpal prebehol ako má. Pece sa nemôžu počas celého procesu otvárať, pretože by produkty popraskali,“ vysvetľuje Marián.