Leto má mnoho nástrah. Prináša nám nielen slniečko a vodu, ale občas aj žalúdočné problémy.
Jedlo mimo chladničky, čo najkratšie
- nedá sa určiť presný čas, koľko jedlo v teple vydrží
- dôležité je, koľko škodlivých mikroorganizmov v ňom je „na začiatku“
- 20 minút, za tento čas sa dá počítať, že počet baktérií sa zdvojnásobí
- 320 baktérií je v jedle po 2 hodinách, ak by ich bolo na začiatku len 5
Salmonela
Zdroj infekcie
- najmä domáce zvieratá - ošípané, hovädzí dobytok, kačice
- ich produkty ako mlieko, mäso a vajcia
Prenos infekcie
- priamo chorým zvieraťom – konzumáciou jeho nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec
- ku kontaminácii potravín môže dôjsť aj počas skladovania alebo prepravy
- typicky sa človek infikuje požitím tepelne neupravených potravín ako zmrzlina, nátierky, majonézy…
Inkubačný čas
- Čas od infekcie po objavenie sa prvých príznakov je pomerne krátky, 6 až 36 hodín. Samozrejme, závisí od množstva požitého toxínu a baktérií.
Priebeh ochorenia
Ľahká forma
- ochorenie sa začína náhle nevoľnosťou, bolesťou hlavy a zimnicou
- rýchlo nastupuje horúčka až 40 °C
- nasleduje vracanie, bolesti brucha a hnačky
- spočiatku kašovitá stolica sa rýchlo mení na vodnatú a zeleno sfarbenú
- hnačkami a vracaním stráca chorý veľké množstvo tekutín
- tento stav pri klasickej forme trvá 2 - 3 dni, potom dochádza k pomerne rýchlej normalizácii stavu
- ľahké formy salmonelózy sa môžu prejaviť len krátko trvajúcou nevoľnosťou
Ťažká forma
- pri ťažkej forme dochádza k veľkým, život ohrozujúcim stratám tekutín a solí
- rozvíjajú sa príznaky, ktoré sa bez adekvátnej a rýchlej liečby môžu skončiť smrťou
- vzácne sa môže infekcia rozšíriť krvným obehom do celého tela a vyvolať komplikácie