Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2022 11:40 | Správy | Domáce správy

Slováci si za toto leto poriadne priplatia: Rekordný rast cien! Pozrite sa, čo zdraželo najviac

Počas letných mesiacov sa každoročne menia aj nákupné preferencie spotrebiteľov. Viac ako inokedy siahajú po zmrzline, nápojoch či ovocí a zelenine a doprajú si oddych na dovolenke. Konštatuje to analytička Wood & Company Eva Sadovská v aktuálnej analýze s tým, že tohtoročné leto Slovákov vyjde drahšie ako vlani.

Na zmeny v nákupných preferenciách poukazujú napríklad aj výsledky prieskumu DATAMAR a MNFORCE z júla 2021 v Bratislavskom kraji. Najčastejšie uvádzaným tovarom, ktorý spotrebitelia preferujú v lete viac, je zmrzlina s podielom 19 %. Nasleduje vyšší záujem o ovocie a zeleninu s podielom 13 %. Rovnako vysoký podiel bol evidovaný aj v prípade nápojov. Počas prázdnin spotrebitelia míňajú viac oproti iným mesiacom aj na letné oblečenie, dovolenky, kúpaliská, reštaurácie či jedlo ako také. Ich podiely sa pohybujú v rozpätí 5 až 9 %.

Sadovská poukázala na to, že podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR ceny tovarov a služieb v máji tohto roka medziročne vzrástli až o 12,6 %, čo je rekord za posledných 22 rokov. Ani vyhliadky na najbližšie letné mesiace podľa nej nepotešia, keďže aj počas prázdnin očakáva dvojciferné tempá zdražovania.

Spomedzi potravín platia Slováci v obchodoch viac najmä za oleje a tuky (40,1 %), zeleninu (19,6 %), chlieb a obilniny (18,8 %), mlieko, syry a vajcia (17,4 %) a mäso (16,5 %). Priplácajú si aj za typicky "prázdninové" druhy potravín. Zmrzlina zdražela o takmer 10 %. Viac ako pred rokom zaplatia Slováci aj za nápoje. Napríklad minerálka je medziročne drahšia o 11,7 %. Spomedzi pochutín sa ceny zvýšili najmä v prípade zemiakových lupienkov, a to o 15,1 %.

Reštaurácie podľa aktuálnych údajov vychádzajú viac ako vlani o 13,5 % a ubytovanie v hoteli či penzióne je medziročne drahšie o 8,3 %. Rekreačné a športové služby zdraželi o 9,7 %, za pomôcky na šport, kempovanie a rekreáciu v prírode si Slováci priplatia 0,5 %. Organizované dovolenkové zájazdy sú podľa posledných štatistík medziročne drahšie o necelých 5 %. Na druhej strane, oblečenie a obuv zdraželi dosiaľ najmiernejšie, a to o 4,2 % a 2 %. V letnom období pritom podľa analytičky ich ceny môžu smerom nadol posunúť výpredaje.

Počas prázdninových mesiacov si Slováci tento rok priplatia aj za cestu autom. Analytička priblížila, že priemerná cena za liter benzínu sa v 25. týždni pohybovala na úrovni 1,914 eura, čo je medziročný nárast o 39,3 %. Plná 50-litrová nádrž benzínu tak vyjde medziročne viac o 27 eur. V prípade nafty liter vychádza na 1,916 eura, čo je oproti vlaňajšku viac o 55,3 %. Za 50-litrovú nádrž nafty tak zaplatia Slováci o 34,1 eura viac ako minulý rok.

Analytička zároveň podotkla, že hoci Slovensko už zopár mesiacov bojuje s rekordne vysokými úrovňami inflácie, tržby obchodníkom rastú. Maloobchodné tržby totiž počas prvých piatich mesiacov tohto roka zaznamenali medziročný nárast o zhruba 13 %. Po pandémii, respektíve po uvoľnení opatrení, sa dominantnými stali opäť fyzické prevádzky obchodov.

Práve vyššia spotreba slovenských domácností podľa Sadovskej dokázala počas prvého kvartálu 2022 potiahnuť celkový ekonomický rast v krajine. Odhaduje, že aj v najbližšom období podporí oslabenú ekonomiku práve spotreba obyvateľov.

"Hoci rast platov nebude stačiť na rast cien tovarov a služieb a vysoká inflácia bude doliehať na kúpyschopnosť obyvateľstva, spotrebitelia využijú na míňanie aj svoje nahromadené úspory z čias pandémie a prísnych opatrení," predpokladá analytička. Počas tohtoročných prázdnin tak podľa nej väčšina slovenských domácností využije aktuálne uvoľnenie a typicky letné tovary, služby či dovolenky si dopraje vo väčšej miere, ako počas predchádzajúcich dvoch letných sezón.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Česku sa začínajú voľby: Pre povodne však v niektorých oblastiach nefunguje elektrina a mobilné siete
Gruzínsku trans modelku Kesariu Abramidzeovú zavraždili.
Foto
Známu TRANS modelku († 37) dobodali na SMRŤ: Zavraždená deň po schválení kontroverzného zákona
Vojaci zbierajú odpadky zo severokórejského balóna, ktorý pristál priamo pred vchodom do vládneho komplexu v juhokórejskej metropole Soul v piatok 20. septembra 2024.
KĽDR už zašla priďaleko: Pristálo TO priamo v areáli vládneho komplexu! Na mieste bola polícia, armáda aj hasiči
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Slovensko stále trápia povodne: Kde platí TRETÍ stupeň výstrahy?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Na našom území operovali rímske légie pod vedením samotného rímskeho cisára a filozofa na tróne Marca Aurelia.
Foto
Úžasný objav na Dolnom Pohroní o rímskom CISÁROVI: O tom sa dosiaľ len chyrovalo!
Ich manželstvo po 28 rokoch končí.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje