Mužom, ktorí holdujú slaným jedlám sa podľa výskumníkov môže dĺžka života skrátiť o viac ako dva roky, zatiaľ čo ženám o zhruba rok a pol, píše spravodajský web Sky News. Štúdiá, do ktorých bolo zapojených viac ako 500.000 ľudí, dospela k záveru, že ľudia, ktorí si jedlo vždy na tanieri ešte osolia, majú o 28 percent vyššie riziko predčasného úmrtia, ako tí, ktorí tak nerobia nikdy alebo len zriedka.
Štúdiu viedol profesor Lu Qi z Tulaneovej univerzity v New Orleans. "V západnom jedálničku predstavuje osoľovanie jedla pri stole šesť až 20 percent z celkového príjmu soli a poskytuje to jedinečný spôsob, ako vyhodnotiť súvislosť medzi návykom soliť a rizikom úmrtia," povedal. Dodal, že aj mierne zníženie konzumácie soli môže byť pre zdravie veľmi prínosné.
Pri výskume boli zohľadnené faktory, ktoré mohli ovplyvniť výsledky, vrátane veku, pohlavia, rasy, indexu telesnej hmotnosti (BMI), kúrenia, konzumácie alkoholu, fyzickej aktivity a stravy, spolu so zdravotníckymi ťažkosťami, ako sú cukrovka, rakovina a srdcové choroby.
Riziko predčasného úmrtia spojené s nadmernou konzumáciou soli sa podľa štúdie mierne snížilo u ľudí, ktorí jedli viac ovocia a zeleniny. Rozdiel však nebol "výrazný".
"Keďže naša štúdia je prvá, ktorá uvádza súvislosť medzi pridávaním soli do potravín a úmrtnosťou, treba pred vydaním odporúčania vykonať ďalšie štúdie, ktoré by výsledky potvrdili," povedal Qi.