Veľmi dobre sa darí cuketám, preto ponúkla recept, v ktorom táto zelenina hrá hlavnú úlohu. Je to veľmi lahodné jedlo, ktoré môžete ponúknuť na raňajky, obed aj večeru. Jesť sa dá aj nastudeno k vínku, takže ak sa vám nahlásia nečakane hostia, viete narýchlo vyčariť pochúťku, na ktorej si stopercentne pochutia.
Pre 4 osoby potrebujeme:
- 500 g cukety
- syr (mozarella a ementál - množstvo podľa chuti)
- cesnak (množstvo podľa chuti)
- 2 cibule
- 4 vajíčka
- 200 g hrubej múky
- mäso (kuracie vykostené stehná)
- kypriaci prášok
Postup:
Na panvici rozpálime za lyžičku olivového oleja. Cesnak a cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme. Na slížiky nakrájané mäso pridáme do panvice. Okoreníme, osolíme a na slabom ohni dusíme pod pokrievkou, kým mäso zmäkne. Cuketu nastrúhame (ideálne na jemnom strúhadle) a posolíme, aby pustila šťavu. Nastrúhame si mozarellu (na hrubom strúhadle) a ementál (na jemnom strúhadle). Potom vymačkáme šťavu z cukety. Syr zmiešame s cuketou, pridáme vajíčka, do múky vmiešame celý prášok do pečiva a pridáme k cuketovej zmesi. Vmiešame vychladené mäso a vylejeme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia asi 30 minút. Podávame nateplo aj nastudeno s prílohou (uhorkový šalát).