Banánová „zmrzlina“
4 porcie
Potrebujeme:
- 4 zrelé banány
Postup:
1. Banány nakrájajte na kusy a presuňte do nádoby vhodnej na mrazenie. Uložte do mrazničky cez noc, alebo kým banány nestuhnú.
2. Zmrznuté kusy banánov dojte do robota so sekacím nástavcom a niekoľkými pulzmi ich rozsekajte na malé kúsky. Zotrite kúsky zo stien mixovacej nádoby a všetko rozmixujte do hladkej a krémovej konzistencie. Hmotu zo stien pravidelne stierajte.
3. Ak máte radi príjemne mäkkú konzistenciu, podávajte okamžite, milovníci tuhej zmrzliny presunú zmes naspäť do nádoby vhodnej na mrazenie a dajú ju na 1 hodinu zamraziť.
Čokoládová zmrzlina s arašidovým maslom
6 porcií
Potrebujeme:
- 1 plechovku kokosového mlieka (400 g)
- 1 veľký zrelý banán, nakrájaný na kúsky a zmrazený po dobu najmenej 4 hodín
- 3 lyžice hladkého alebo chrumkavého arašidového masla
- 2 lyžice kakaa
- med alebo javorový sirup
Postup:
1. Do robota so sekacím nástavcom nalejte kokosové mlieko, pridajte nakrájaný banán a rozmixujte dohladka, z času na čas zoškrabte hmotu, ktorá sa prichytila na steny mixovacej nádoby, do stredu mixéra.
2. Pridajte arašidové maslo a kakao a znovu premixujte dohladka. Ochutnajte a prípadne doslaďte medom alebo javorovým sirupom.
3. Hladkú zmes vlejte do nádoby vhodnej do mrazničky. Uzavrite vekom a vložte na 2 - 4 hodiny do mrazničky, aby zmes takmer zamrzla.
4. Potom vyberte, znovu premixujte v robote, opäť prelejte do nádoby a dajte zamraziť. Vďaka tomuto kroku bude zmrzlina krémovejšia, s menším množstvom ľadových kryštálikov.
5. Aby sa vám ľahšie tvorili kopčeky, vyberte zmrzlinu z mrazničky 20 - 30 minút pred podávaním.