Vyrábajú chutné biele zlato! Na Liptove, ktorý je známy krásnou prírodou, stádami oviec na zelených lúkach, vyrábajú na salašoch delikátne pochúťky z mlieka.
Na jednej z takýchto fariem, ktorá sa nachádza pri Bešeňovej (okr. Ružomberok), robia okrem bryndze a čerstvej žinčice aj jogurty, kefíry či vychýrené údené a neúdené korbáčiky.
Čo všetko tento náročný proces výroby vyžaduje, prezradili zamestnanci z tohto salaša.
„Mliečne výrobky z ovčieho mlieka majú na Liptove, ale aj celom Slovensku svoju tradíciu a v poslednom období sú veľmi vyhľadávané,“ uviedol Juraj Dzuroška z Farmy v Bešeňovej, kde sa chovu oviec a výrobe syra venujú od roku 1956.
„Chováme viac 600 oviec, ktoré sa stále pasú na okolitých lúkach. Ovčie mlieko sa prevažne spracováva na ovčí hrudkový syr, ktorý sa konzumuje buď priamo, údený, alebo sa po vyzretí spracováva na bryndzu. Z vykysnutého ovčieho hrudkového syra sa robia aj mnohé ovčie syrárske špeciality. U nás sú to aj obľúbené údené alebo neúdené korbáčiky,“ uzavrel.
Postup
1. Z čerstvého syra sa škrabkou nakrájajú menšie kúsky.
2. Hoblinky sa zalejú horúcou vodou.
3. Voda so syrom sa zmieša.
4. Vytvaruje sa vláčna hmota.
5. Hmota sa vytvaruje a nareže na potrebnú dĺžku.
6. Následne sa vložia do stroja, ktorý urobí nite.
7. Tie sa „vyperú“ v čistej vode.
8. Následne sa namočia do slanej vody.
9. Priviažu sa na drevenú tyč, aby odkvapkali.
10. Potom sa balia, resp. putujú do udiarne.