Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2022 17:42 | Šport | Cyklistika | Tour de France

Pogačar ovládol 17. etapu: Zelený dres už pozná meno svojho majiteľa

Slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu SAE Emirates zvíťazil v stredajšej 17. etape 109. ročníka Tour de France.

Nastúpil v úplnom závere prudkého stúpania na Peyragudes a v špurte predstihol držiteľa žltého dresu Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), Dánov náskok na čele priebežného poradia skresal o 4 sekundy na 2:18 min. Triumf v bodovacej súťaži si matematicky zaistil Vingegaardov tímový kolega Wout van Aert, Belgičan si na rýchlostnej prémii pripísal 17 bodov a na zisk zeleného dresu mu stačí doraziť do cieľa v Paríži. Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) vo svojej jubilejnej 200. etape na TdF obsadil 137. miesto so stratou 32 minút 39 sekúnd.

Druhá horská etapa v Pyrenejach mala miernejší rozbeh - práve tam si Van Aert zabezpečil premiérový zelený dres na "Starej dáme". Najrýchlejší na šprintérskej prémii bol jeho krajan Jasper Philipsen z tímu Alpecin. Vo zvyšku etapy však čakali na pretekárov štyri kopce Col d'Aspin (1. kat., 12 km, 6,5%), Hourquette d'Ancizan (2. kat., 8,2 km, 5,1%), Col de Val Louron-Azet (1. kat., 10,7 km, 6,8%) a Peyragudes (1. kat., 8 km, 7,8%). Cieľový vrch mal veľmi prudký záver a na Tour sa vrátil po piatich rokoch.
 

Úvodnú vrchársku prémiu, na ktorej sa aj vytvoril únik, získal Francúz Thibaut Pinot a päť bodov bral aj na Hourquette d'Ancizan. Pod tretím vrcholom však nastúpil dvojnásobný obhajca celkového prvenstva Pogačar, ktorý si vybojoval 10 bodov a vytvoril si pôdu na boj o etapový triumf.

Cieľové stúpanie malo takmer celý čas pravidelný sklon sedem až osem percent, no v úplnom závere sa miestami zvýšilo až na šestnásť. O víťazstvo bojovali dvaja adepti na zisk žltého dresu, Američan Brandon McNulty (SAE Emirates), ktorý dlho ťahal vedúcich pretekárov a pomáhal Pogačarovi, sa do boja o vavríny nezapojil.

Prvý nastúpil Vingegaard, tesne pred cieľovou páskou však pozbieral sily úradujúci šampión a prišiel si po tretie tohtoročné etapové víťazstvo, deviate v kariére na TdF. Pripísal si vďaka nemu štyri bonusové sekundy do priebežnej klasifikácie.

Víťazstvo 23-ročného Slovinca bolo o to cennejšie vzhľadom na oslabenie tímu SAE - v stredu odstúpil pre zranenie jeden z jeho kľúčových pomocníkov Rafal Majka a už predtým museli skončiť pre koronavírus vrchár George Bennett a Vegard Stake Längen. V utorok skončil ďalší Pogačarov dôležitý tímový kolega Marc Soler pre nesplnenie časového limitu.
 

"Ostali sme štyria a vyhrať takúto ťažkú pyrenejskú etapu je neskutočné. Bez Bennetta, Majku či Solera sme ani nemohli dúfať vo viac. Dnes som na trase nechal úplne všetko. McNulty a Bjerg boli dnes neuveriteľní. Obaja si zaslúžia absolutórium. Cítil som sa v ich tempe veľmi dobre. Stále myslím aj na celkové víťazstvo na Tour," povedal Pogačar vo vysielaní Eurosportu.
      

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Bol otec dcéry Naomi.
Foto
Náhle zomrel MMA zápasník († 38): V minulosti tvoril pár so speváčkou Demi Lovato
Trnavčan sa dostavil na súd.
AktualizovanéFoto
Tomáš na súde záhadne mlčal! Advokátka prehovorila: TAKTO mali seniori († 69, † 70) zomrieť
Juraj Loj si navliekol Petrine šaty!
Foto
V SND museli prešívať: Juraj Loj sa navliekol do Vajdovej ŠIAT! Sledujte tú FOTO
Ovčiarsku sezónu na Liptove ukončia slávnosťami bryndze v Liptovskom Mikuláši.
Váš Tip
Ovčiarsku sezónu na Liptove ukončia slávnosťami bryndze: Čo návštevníkov čaká na chutnom podujatí?
Cloe-up view of a pharmacist hands holding merchandise.
Ak máte vysoký tlak, zbystrite: Sťahujú z trhu TENTO liek! Môžete ho ďalej užívať?
Foto
Prídu na Slovensko hviezdy?! ME do 21 rokov lákajú už teraz
(ilustračné foto)
Koniec jesennej idylky? Počasie vám pokazí plány: Čo očakávajú meteorológovia?
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Do krajiny dorazili obrovské záplavy: Muža padajúci strom, strašné, čo sa stalo deťom...
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Eskalácia napätia? Rozruch v krajine, ktorá je členom NATO
Foto
Frustrovaný Slovan, naštvaný Oremus: Pecararo zlomil hokejku o tvár Jasečka
Lion in a zoo
Nešťastie v zoologickej záhrade: Riaditeľku dotrhali 3 levy!