Je to veľmi vďačné ovocie, akurát ho podobne ako jahody či maliny nevieme dlhodobo skladovať. A tak marhule zavárame, varíme z nich prvotriedne džemy a pečieme šťavnaté koláče. A čo takto vyskúšať marhuľovéčatní?!
Kuracie prsia s marhuľovým čatní a opekanými zemiakmi
Potrebujeme:
- 800 g kuracích pŕs
- 500 g marhúľ
- 1 cibuľu
- olivový olej
- 5 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky celého nového korenia
- 2 bobkové listy
- kúsok celej škorice
- 1 štipľavú papričku
- 4 stonky stonkového zeleru
- 2 lyžice trstinového cukru
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- biely vínny ocot (podľa chuti)
- 1 kg zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian
- parmezán (vcelku)
- čerstvú mätu
- 1 lyžicu masla
- 125 g rukoly
Postup:
Marhuľové čatní
- Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v kastróle na rozohriatom oleji dozlatista spolu s guľôčkami čierneho a nového korenia, bobkovými listami a so škoricou. Pridáme štipľavú papričku zbavenú semienok a 1/2 stonky stonkového zeleru nakrájané nadrobno. Prisypeme trstinový cukor, osolíme a okoreníme. Keď sa cukor rozpustí, pridáme marhule. Dochutíme trochou vínneho octu a na miernom ohni dusíme asi 20 minút domäkka.
Zemiaky
- Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode do polomäkka (približne 4 minúty). Na panvici s olivovým olejom orestujeme nakrájaný cesnak a zvyšný stonkový zeler s nasekaným tymianom. Pridáme predvarené a scedené zemiaky a opečieme dozlatista. Dochutíme soľou a korením.
Kuracie prsia
- Umyté a osušené kuracie prsia rozrežeme na ploché rezne. Osolíme ich, okoreníme a opečieme na panvici s rozohriatym olejom po oboch stranách dozlatista. Na každý rezeň pridáme lyžicu marhuľového čatní a hobliny parmezánu. Posypeme čerstvou mätou. Na panvicu pridáme lyžicu masla, stiahneme z ohňa, prikryjeme a necháme chvíľu odpočívať.
Servírovanie
- Na tanier naservírujeme zemiaky so zelerom, pridáme kuracie prsia s marhuľovým čatní a pokvapkáme výpekom. Dozdobíme rukolou a lístkami zeleru.