Reklama

Máte doma veľa marhúľ a neviete, čo s nimi? Po týchto pochúťkach sa len tak zapráši!

Máte doma veľa marhúľ a neviete, čo s nimi? Po týchto pochúťkach sa len tak zapráši!

Zdroj: lidl

Reklama

Je to veľmi vďačné ovocie, akurát ho podobne ako jahody či maliny nevieme dlhodobo skladovať. A tak marhule zavárame, varíme z nich prvotriedne džemy a pečieme šťavnaté koláče. A čo takto vyskúšať marhuľovéčatní?!

Kuracie prsia s marhuľovým čatní a opekanými zemiakmi

Potrebujeme:

  • 800 g kuracích pŕs
  • 500 g marhúľ
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • 5 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • kúsok celej škorice
  • 1 štipľavú papričku
  • 4 stonky stonkového zeleru
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • biely vínny ocot (podľa chuti)
  • 1 kg zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • parmezán (vcelku)
  • čerstvú mätu
  • 1 lyžicu masla
  • 125 g rukoly

Postup:
Marhuľové čatní

  • Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v kastróle na rozohriatom oleji dozlatista spolu s guľôčkami čierneho a nového korenia, bobkovými listami a so škoricou. Pridáme štipľavú papričku zbavenú semienok a 1/2 stonky stonkového zeleru nakrájané nadrobno. Prisypeme trstinový cukor, osolíme a okoreníme. Keď sa cukor rozpustí, pridáme marhule. Dochutíme trochou vínneho octu a na miernom ohni dusíme asi 20 minút domäkka.

Zemiaky

  • Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode do polomäkka (približne 4 minúty). Na panvici s olivovým olejom orestujeme nakrájaný cesnak a zvyšný stonkový zeler s nasekaným tymianom. Pridáme predvarené a scedené zemiaky a opečieme dozlatista. Dochutíme soľou a korením.

Kuracie prsia

  • Umyté a osušené kuracie prsia rozrežeme na ploché rezne. Osolíme ich, okoreníme a opečieme na panvici s rozohriatym olejom po oboch stranách dozlatista. Na každý rezeň pridáme lyžicu marhuľového čatní a hobliny parmezánu. Posypeme čerstvou mätou. Na panvicu pridáme lyžicu masla, stiahneme z ohňa, prikryjeme a necháme chvíľu odpočívať.

Servírovanie

  • Na tanier naservírujeme zemiaky so zelerom, pridáme kuracie prsia s marhuľovým čatní a pokvapkáme výpekom. Dozdobíme rukolou a lístkami zeleru.
Súvisiace