Je to veľmi vďačné ovocie, akurát ho podobne ako jahody či maliny nevieme dlhodobo skladovať. A tak marhule zavárame, varíme z nich prvotriedne džemy a pečieme šťavnaté koláče. A čo takto vyskúšať marhuľovéčatní?!
Kysnuté koláče s marhuľami
Otvoriť galériu
Kysnuté koláče s marhuľami
Zdroj: lidl
Potrebujeme:
Kysnuté cesto
- 400 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- 110 ml vody
- 50 ml mlieka
- 2 vajcia
- 42 g čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru
- 5 g soli
- 150 g masla
Tvarohová náplň
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtka
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Ešte budeme potrebovať
- 15 marhúľ
- 1 vajíčko
Postup:
Kysnuté cesto
- V robote s hákovým nadstavcom miesime obidve múky, vodu, mlieko, vajíčka a rozdrobené droždie asi 5 minút. Potom primiešame cukor a soľ. Nakoniec za stáleho miesenia pridávame zmäknuté maslo. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misky.
Tip: Suroviny pridávame izbovej teploty. Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridať múku alebo mlieko.
- Cesto pomúčenými rukami premiesime, našponujeme, vrátime naspäť do misky, prikryjeme fóliou a necháme ideálne cez noc kysnúť v chladničke.
Tvarohová náplň
- Všetky suroviny spolu zmiešame.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pomocou formy alebo pohára vykrojíme kruhy. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a ešte 20 minút necháme podkysnúť. Pomocou pomúčeného dna pohára v strede každého kruhu urobíme priehlbinu. Do priehlbiny navrstvíme tvarohovú náplň a na ňu uložíme polovicu marhule. Okraje koláčov potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.