Organizátori Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF Banská Bystrica 2022 sa museli počas príprav a zabezpečenia najväčšieho multišportového podujatia, aké sa na Slovensku kedy uskutočnilo, popasovať s rôznymi výzvami. Jednou z nich bolo aj vytvorenie celkového konceptu stravovania pre 6 000 akreditovaných osôb. Posledný júlový týždeň plánujú vydať približne 120 000 porcií jedál, čo predstavuje viac ako 8 ton surovín denne na ich prípravu. Premyslený prevádzkový režim i personálne zabezpečenie značí, že ide o jeden z najväčších projektov svojho druhu v Európe a na Slovensku o suverénne najrozsiahlejší projekt tohto typu.
Cateringová zóna, ktorej výstavba trvala dva týždne, sa rozkladá v prednej časti areálu banskobystrického plážového kúpaliska na ploche približne 12 000 m². Plne klimatizovaný stan tvorí cca 4 000 m² a skladá sa z kuchyne (1 200 m²), stravovacej zóny pre športovcov a športové výpravy, ako aj zóny pre organizačný výbor.
„Na rozdiel od bežných športových podujatí, na EYOF-e bude zóna stravovania fungovať deväť dní nonstop. Aj z tohto dôvodu sme museli premyslieť celkové personálne zabezpečenie, prácu na zmeny, zastupiteľnosť ľudí a pod. O prípravu jedál, servis a obsluhu sa totiž bude starať tím zložený zo 140 osôb. Celá prevádzka zároveň spĺňa najprísnejšie hygienické a bezpečnostné normy,“ objasňuje Pavol Bankovich, riaditeľ firmy SHARKAM B&B CATERING, ktorá sa zaoberá poskytovaním cateringových služieb a disponuje certifikáciou zameranou na manažment bezpečnosti potravín a udržateľnosť výroby.
Súčasťou rozsiahlej stravovacej zóny sú chladiarenské boxy, zásobovanie i suchý sklad, odkiaľ sa budú potraviny dovážať priamo do kuchyne. V priestore sú nainštalované elektrické rozvody s celkovou dĺžkou 12 kilometrov.
„Prevádzka kuchyne bude 24-hodinová, pretože účastníkom EYOF-u zabezpečujeme kompletné stravovanie formou bufetu od raňajok až po večeru. Každý deň budú mať zároveň zabezpečené občerstvenie v podobe jednej tony ovocia. K zaujímavostiam patrí aj fakt, že počas podujatia použijeme denne až 75 000 kusov inventáru. Celá zóna je pokrytá internetom a bezpečnostnými kamerami. Laserový systém nám zas pomôže počítať obsadenosť, aby sme neprekročili povolenú kapacitu 1000 ľudí v stane v jednom momente,“ objasňuje Ján Brejka, riaditeľ pre stravovanie z organizačného výboru EYOF.
Okrem prevádzky hlavného stanu organizátori zabezpečujú základné občerstvenie pre VIP hostí na všetkých miestach konania podujatia. Účastníkom, ktorým sa z dôvodu športových súťaží alebo iných povinností nebude dať prísť do hlavného cateringového stanu, bude jedlo zabezpečené na jednotlivých športoviskách. V kuchyni sa budú pripravovať aj občerstvovacie balíčky pre všetkých dobrovoľníkov.