Výskum naznačuje, že vysoký podiel ultraspracovaného jedla, ku ktorému patrí napríklad zmrzlina, cereálie, čokoládové tyčinky, cukrovinky, sušienky, rôzne slané snacky, klobásy či pizza, môže spôsobiť skoršie úmrtie, čo súvisí s vyšším rizikom demencie. Informuje o tom The Sun. Čo to znamená?
Štúdia publikovaná v Americkej akadémii neurológie zistila, že aj mierne zvýšenie denného príjmu ultraspracovaných potravín môže výrazne zvýšiť riziko vzniku demencie.
Ultraspracované potraviny majú vysoký obsah pridaného cukru, tuku a soli a nízky obsah bielkovín a vlákniny. V rámci štúdie vedci sledovali stravovacie návyky 72 083 ľudí z Veľkej Británie vo veku nad 55 rokov počas 10 rokov.
Na začiatku štúdie boli účastníci v dobrej duševnej kondícii. Do desiatich rokov však bolo 518 ľuďom diagnostikované kognitívne ochorenie, ktoré bolo v roku 2021 v Británii označené za druhého najväčšieho zabijaka.
Účastníci, ktorí jedli viac ultraspracovaného jedla denne počas 10-ročného obdobia, mali vyššiu šancu na rozvoj demencie ako tí, ktorí jedli menej, odhalila štúdia.