Šalát na grécky spôsob so syrom feta
Na 4 porcie potrebujeme:
• 2 papriky (žltá a červená)
• 400 g morčacích pŕs v celku
• morskú soľ v mlynčeku
• čierne korenie v mlynčeku
• 2 lyžice sójovej omáčky
• 2 lyžice medu
• 2 strúčiky cesnaku
• olivový olej
• 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok
• 200 g syra feta
• 1 červenú cibuľu
• 125 g mladého špenátu
• citrónovú šťavu (na dochutenie)
• biely smotanový jogurt (10 %)
Postup:
Papriky umyjeme, osušíme a preložíme do zapekacej misy. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 220 °C približne20 – 30 minút, kým paprika celá nesčernie, aby sme si uľahčili šúpanie kože. Keď sú papriky upečené, ešte horúce ich vložíme do misy, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou alebo alobalom a papriky necháme spariť (približne na 5 minút).
Ešte teplé sparené papriky ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kúsky.
Umyté a osušené morčacie prsia nakrájame na menšie kocky, ochutíme soľou, korením, sójovou omáčkou, medom, cesnakom a olivovým olejom. Dôkladne premiešame a necháme 5 - 10 minút marinovať. Potom ich za občasného miešania opečieme na panvici s rozohriatym olivovým olejom po všetkých stranách dozlatista.
Nakrájanú papriku preložíme do misky. Pridáme na menšie kúsky natrhané alebo nakrájané olivy, fetu, ktorú sme rozdelili rukami na menšie kúsky, na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu a umytý a osušený špenát. Ochutíme olivovým olejom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.
Servírovanie - Do misky naservírujeme porciu šalátu, naň kúsky opečeného morčacieho mäsa a pokvapkáme jogurtom.
Tip - Do šalátu môžete pridať aj nahrubo nasekané lístky bazalky